Simptomele placii de baza defecte a laptopului – Informatii utile pentru utilizatori

Simptomele placii de baza defecte a laptopului – Informatii utile pentru utilizatori

Simptomele placii de baza defecte a laptopului - Informatii utile pentru utilizatori

Laptopul a devenit un echipament indispensabil in aproape orice locuinta, fiind folosit intens la serviciu sau ca sursa de entertainment. Investitia pentru acest gadget poate fi una destul de mare, asa ca este necesara o grija sporita fata de mentinerea lui in cele mai bune conditii. Cu toate acestea, apar situatii in care laptopul prezinta defectiuni, una din cele mai des intalnite fiind functionarea necorespunzatoare a placii de baza. Multi au tendinta de a arunca un device care nu functioneaza cum trebuie, dar ar trebui sa stie ca reparatiile sunt acum accesibile. Important este sa se cunoasca bine simptomele care arata defectiunea.

In articolul de mai jos, vei descoperi informatii utile despre identificarea simptomelor unei placi de baza defecte, despre cum sa eviti o astfel de problema, dar si cum sa o rezolvi daca ea apare.

 

 

1. Care sunt simptomele placii de baza defecte a laptopului

Placa de baza este o piesa esentiala, asigurand legatura intre componentele esentiale, precum procesorul, hard-disk-ul si memoria RAM. Este destul de complicat pentru un amator sa identifice o defectiune a acesteia, dar sunt cateva semne clare, care il pot indrepta in directia buna.

simptomele placii de baza 1

Cel mai adesea, placa de baza va functiona gresit din cauza defectarii condensatoarelor montate pe aceasta. In acest caz, apare un miros specific de ulei ars, iar la o inspectie vizuala a acestei componente, se pot observa condensatoarele umflate si afumate, ceea ce reprezinta simptomele acestei probleme;

Incetinirea vitezei laptopului, mai ales atunci cand sunt deschise mai multe aplicatii in acelasi timp, este un alt indicator al unei placi de baza stricate. Daca laptopul nu mai functioneaza la fel ca inainte, cu aplicatii uzuale deschise, atunci este foarte posibil ca placa de baza sa aiba o defectiune ascunsa;

Laptopul nu se deschide sau se inchide imediat dupa pornirea lui. In aceasta situatie este posibil ca sistemele de siguranta ale placii sa nu permita deschiderea laptopului pentru a nu provoca alte defectiuni mai grave.

2. Cum se evita defectiunea placii de baza a laptopului


O placa de baza defecta inseamna, de multe ori, ca va urma o investitie costisitoare, fie pentru repararea acestuia, fie pentru inlocuirea ei sau chiar un nou laptop. Din aceasta cauza, este important sa se ia unele masuri pentru a nu aparea situatii nedorite:

Lichidele sunt eternii dusmani ai placilor de baza. Un pahar de apa sau de suc varsat pe laptop poate duce la arderea acestei componente de baza, asa ca se recomanda consumarea lichidelor cat mai departe sau procurarea unui laptop rezistent. Daca o astfel de situatie devine realitate, atunci se recomanda scoaterea de sub tensiune a echipamentului si apelarea la un service specializat in curatarea lichidului de pe placa de baza si salvarea device-ului intr-un mod profesionist;

Placile de baza se pot arde si in cazul supraincalzirii lor. Praful poate bloca aerisirea laptopului si, in timp, componentele placii de baza se vor deteriora din cauza aerului fierbinte, ce va ramane blocat in interior. Curatarea de praf la un anumit interval de timp poate scuti pe oricine de o cheltuiala suplimentara;

Socurile fizice pot duce la craparea placii sau la dezlipirea unor componente. Laptopul nu va mai functiona din acest motiv. Este indicat sa fie ferit de lovituri si la transport sa fie pastrat in geanta de protectie.

3. Rezolvarea problemei placii de baza defecte la un laptop

lichid turnat pe laptop

De multe ori, specialistii recomanda procurarea unui laptop nou in cazul in care placa de baza prezinta defectiuni, dar acest lucru nu este intotdeauna necesar. Exista doua posibilitati mai putin costisitoare.
In primul rand, aceasta componenta poate fi inlocuita cu totul, cu o cheltuiala mai mica decat investitia intr-un device nou.
In al doilea rand, exista posibilitatea repararii placii de baza, dar in acest caz, este necesara interventia unui specialist ce poate identifica precis defectiunea.

In concluzie, cunoasterea informatiilor de mai sus poate duce la evitarea unei defectiuni sau la rezolvarea acesteia rapid si fara mari investitii mari. Trebuie stiut si faptul ca sunt necesare cunostinte specializate, asa ca o interventie neautorizata poate duce la defectiunea iremediabila a echipamentului si, implicit, la pierderea unor informatii si date esentiale, apoi la necesitatea procurarii unui laptop nou.

Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com