Supraincalzirea laptopului – Informatii utile pentru orice utilizator
Laptopul a devenit un device indispensabil pentru majoritatea persoanelor, mai ales pentru cele care lucreaza din alte locuri decat de la birou. Foarte multi oameni aleg sa isi rezolve task-urile de la serviciu acasa, la cafenea sau in alte spatii din oras, avand nevoie doar de acest gadget si de o conexiune buna la Internet.
Un astfel de dispozitiv este, de altfel, de preferat si datorita numeroaselor avantaje pe care le are comparativ cu un computer desktop, mobilitatea fiind un atu demn de mentionat. Din pacate, laptopurile au si o problema des intalnita – supraincalzirea – care apare atunci cand temperatura din interior depaseste limita normala.
In articolul de mai jos vei descoperi cum se manifesta o astfel de problema si ce solutii exista pentru ca aceasta sa fie remediata cu succes.
Cuprins
- 1. Cum se manifesta un laptop supraincalzit?
- 2. Cum se rezolva problemele provocate de supraincalzirea laptopului?
1. Cum se manifesta un laptop supraincalzit?
Constructia laptopului face ca acesta sa fie sensibil la depunerile de praf, la scame sau la alte materii fine, care, in timp, blocheaza admisia de aer, iar ventilatoarele nu mai pot raci eficient piesele din interior. Problema poate aparea atunci cand device-ul este folosit un timp indelungat sau, dimpotriva, nu este utilizat. Totul depinde, desigur, si de conditiile in care este depozitat, insa, indiferent de acesti factori, producatorii si specialistii recomanda o curatare periodica.
Din pacate, majoritatea neglijeaza acest aspect si, astfel, se ajunge la o supraincalzire a laptopului, care se poate manifesta in diverse moduri, mai mult sau mai putin grave:
Cand problema este descoperita la timp, utilizatorii observa ca ventilatorul functioneaza un timp mai indelungat, mai greu si la viteze mai mari si ca acumulatorul se descarca mult mai rapid decat la inceput. Motivul pentru care se intampla aceste lucruri este faptul ca admisia de aer este partial blocata, iar ventilatoarele de aer trebuie sa functioneze mai mult pentru a raci dispozitivul;
Daca lucrurile se agraveaza si aerul nu mai poate circula deloc prin laptop, se vor observa restartari automate ale dispozitivului, blocarea diferitelor aplicatii, mai ales in timpul unor operatiuni complexe si chiar aparitia unor defectiuni fizice, cum ar fi topirea unor componente din cauza temperaturilor mult prea ridicate;
Supraincalzirea laptopului poate sa apara chiar daca acesta este curat, atunci cand utilizatorii folosesc procedura de overclocking in incercarea de a spori performantele dispozitivului, pentru a putea rula jocuri de ultima generatie sau pentru procesarea complexa a imaginilor si a clipurilor video. O alta cauza ar fi instalarea unor placi video performante, care emana o cantitate importanta de caldura in timpul folosirii.
2. Cum se rezolva problemele provocate de supraincalzirea laptopului?
Chiar daca pare o chestiune complicata, de cele mai multe ori, problema supraincalzirii laptopului se rezolva rapid, in unele cazuri putand fi remediata chiar de catre utilizatori, prin folosirea unor kituri speciale de curatare.
Pentru cei fara cunostinte tehnice, mai exista o solutie, mai exact service-ul, unde specialistii vor remedia problema si vor face in asa fel incat laptopul sa aiba din nou performantele de la momentul achizitiei.
Daca supraincalzirea este cauzata de alte probleme de soft, atunci programele “vinovate” vor fi sterse sau, in functie de nivelul echipamentului, va fi limitat overclocking-ul.
In cazul in care acest lucru nu poate fi realizat si utilizatorii sunt nevoiti sa-l foloseasca asa in continuare, se poate procura un stand cu ventilatie suplimentara, care poate diminua oarecum efectele supraincalzirii, iar dispozitivul va functiona mult mai bine.
Laptopul se poate incalzi si cand apar anumite defectiuni de hardware. De exemplu, pasta termica se poate usca si procesorul se va supraincalzi, pentru ca nu se mai poate face transferul de energie de la el catre radiator. O aplicare periodica a acesteia va rezolva problema, iar echipamentul va functiona mult mai bine.
Pentru a preveni astfel de situatii, trebuie sa iei cateva masuri:
foloseste laptopul in camere fara praf;
aseaza-l pe o suprafata curata, fara scame, de preferinta un birou, nu o cuvertura;
curata-l periodic de praf (cel mult o data la 2 ani), chiar daca nu au aparut inca simptome.
In concluzie, utilizatorii trebuie sa stie ca supraincalzirea laptopului poate sa apara oricand din motivele enumerate mai sus si, prin urmare, sa recunoasca aceste simptome pentru a rezolva problema. In acest fel, experienta de utilizare va fi excelenta si nu vor aparea defectiuni tehnice, greu de remediat. Importante sunt cunoasterea unor reguli de baza cu privire la folosirea laptopului si curatarea periodica a device-ului, nu doar in momentul cand apar primele efecte.
Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com