Unitatea optica: ghid despre modul in care un computer citeste CD-uri, DVD-uri si Blu-ray

Unitatea optica: ghid despre modul in care un computer citeste CD-uri, DVD-uri si Blu-ray

Unitatea Optica La laptop

Atat laptopurile, cat si calculatoarele sunt dispozitive de care oamenii, in general, nu se pot lipsi, chiar daca sunt altele care castiga din ce in ce mai mult teren in ceea ce priveste aplicabilitatea si confortul, cum ar fi smartphone-urile.
Cu toate acestea, dispozitivele mai mari ofera un nivel calitativ superior, chiar daca nu sunt portabile. Calculatorul (sau PC-ul) este cel mai bun astfel de exemplu, fiind un dispozitiv pe care oamenii il folosesc de ani buni si care inca este utilizat atat de catre persoane fizice, cat si in companiile care isi desfasoara activitatea in mod online sau telefonic.
La randul sau, calculatorul are o serie de componente specifice, spre deosebire de un laptop modern sau un smartphone cum este, de exemplu, CD-ROM-ul. Acest driver nu mai este la fel de popular precum era acum cativa ani. Totusi, poate indeplini multiple sarcini si are avantajele sale caracteristice.
Astfel, este important pentru utilizatorii de electronice actuali sa stie cum functioneaza si modelele mai vechi, pentru a intelege modul in care acestea au functionat in anumite perioade de timp, ajungand la performantele zilelor actuale. Pentru acest lucru, informatiile din acest articol reprezinta un ghid explicativ despre modul in care un computer poate citi CD-uri, DVD-uri si discuri Blu-Ray cu ajutorul unitatii optice.

 

 

1.Despre unitatea optica: ce trebuie sa stii despre aceasta componenta?

Inainte ca laptopurile sau smartphoneurile sa apara pe piata si sa devina atat de populare, unitatile optice erau foarte des intalnite si se poate spune ca fiecare computer venea la pachet cu una sau chiar doua astfel de componente. Acum, aceasta metoda de stocare se invecheste intr-un ritm rapid. Este din ce in ce mai greu pentru utilizatori sa gaseasca un computer sau un laptop cu o unitate optica deja incorporata.
Cu toate ca popularitatea acesteia este in scadere, inca exista anumite dispozitive care folosesc unitatea optica, cum ar fi consolele de jocuri, playerele DVD si Blu-ray ori sistemele audio-stereo pentru autovehicule.

De aceea, este relevant pentru utilizatorii de dispozitive electronice sa stie mai multe despre unitatile optice, inclusiv ce rol au, cum functioneaza si ce trebuie facut daca apare nevoia de una.

1.1. Ce este unitatea optica a laptopului??

In termeni simpli, o unitate optica este piesa de hardware care permite unui dispozitiv sa citeasca si sa interactioneze cu un disc. Aceste discuri pot fi CD-uri, DVD-uri, Blu-ray, discuri de jocuri si multe altele.
Orice fel de unitate optica se bazeaza pe o tehnologie fundamentala, general aplicabila. Unitatea optica este compusa dintr-un laser care, la randul sau, este utilizat pentru a citi si a scrie date codificate intr-un disc de plastic, care se roteste pe un platou. In functie de tipul de unitate optica (CD, DVD sau Blu-ray), lungimea de unda a laserului poate varia, la fel ca viteza de rotatie a discului.
Dimensiunea unitatii optice se poate observa prin consultarea manualului de instructiuni primit la achizitie.

1.2. Primele forme de unitate optica

CD-ul a fost primul tip de disc optic. Initial, acesta a fost conceput fara a avea vreo legatura cu stocarea pe computer. Primul prototip a aparut in 1979, iar scopul sau a fost acela de a reda muzica. Acesta a fost adaptat in formatul CD-ROM in 1985 si a fost capabil sa stocheze 700 MB de date. La vremea respectiva, aceasta masura reprezenta mult mai mult spatiu de stocare decat cel disponibil in mod obisnuit pe unitatile de hard disk (HDD).

Formatele unitatilor optice au evoluat de-a lungul anilor. De exemplu, DVD-urile au debutat in 1997 pentru a reda filme in format de High Definition (HD), adica la un nivel calitativ de 720×480 pixeli, iar primele discuri de tip DVD puteau stoca 4,7 GB. Au mai fost si DVD-urile dual-layer care aveau capacitatea de a stoca 8,5 GB, iar formatul s-a dezvoltat din acel punct cu multe variante suplimentare. Un BD-ROM dual-layer poate stoca 50 GB.

Indiferent de detaliile interne, majoritatea unitatilor optice se conecteaza la o placa de baza a unui computer, cu ajutorul unui cablu de date si a unui cablu de alimentare. De asemenea, acestea sunt echipate cu un buton de deschidere sau de inchidere care controleaza accesul la platforma pe care se pozitioneaza discul. Anumite unitati optice sunt complet lipsite de aceasta platforma, iar discul este pur si simplu introdus intr-un slot ingust, un sistem asemanator cu CD-playerul unei masini.

Ce este unitatea optica

2. Tipuri de unitati optice utilizate la ora actuala

Unitatea optica are rolul de a gazdui suporturi media, existand o gama larga de formate de suport optic.
Aceasta este o consecinta a procesului de dezvoltare din ultimele decenii prin care au trecut unitatile optice. Multe companii diferite au dezvoltat diverse versiuni ale unitatilor si suporturilor optice. Ca urmare a faptului ca aceste dezvoltari vin in urma unui context competitiv intre companii, acestea colaborand rareori, fiecare versiune de unitate optica sau suport vine cu ceva specific.
Vestea buna este ca, in general, majoritatea unitatilor optice moderne pot citi si scrie in cele mai noi formate.

2.1. Unitati in format read-only

Anumite discuri pot fi gasite numai in format read-only, ceea ce inseamna ca nu pot fi utilizate pentru a stoca date noi, iar sufixul „-ROM” este utilizat pentru a indica acest format. Un software comercial, cand este livrat pe disc, este vandut in mod obisnuit pe CD-ROM si/sau DVD-ROM, in timp ce Blu-ray in format read-only este utilizat rar, cu orice alt scop decat acela de a reda diverse filme. Chiar si asa, Blu-ray pierde din ce in ce mai mult teren in fata serviciilor de streaming.

2.2. Discuri inregistrabile si rescriptibile

Multe formate de suport optic au un sufix care include un „R”, ceea ce indica faptul ca acel disc poate fi scris doar o singura data. Prin urmare, odata ce discul este umplut cu date noi, acestea raman acolo permanent. Un disc „RW” este rescriptibil, ceea ce arata faptul ca se pot scrie, sterge si rescrie date pe acesta de mai multe ori, cum ar fi, de exemplu, un hard disk obisnuit sau un flash drive. Totusi, este bine de stiut faptul ca multe discuri RW au limitari in ceea ce priveste rescrierile si nu pot fi reutilizate pentru o perioada nelimitata. Cele mai des intalnite formate sunt: CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD + R, DVD + RW si altele.

2.3. Unitati rescriptibile in format Blu-Ray

Acestea sunt unitati mai recent aparute (au aparut incepand cu 2003, avand versiuni dezvoltate chiar si in 2017), ceea ce inseamna ca nu reprezinta un format popular pentru utilizatori. De asemenea, au fost deja depasite de o serie de tehnologii concurente precum flash drive-urile, HDD-uri de mare capacitate, SSD-uri si stocarea in cloud.

metode de citire sau scriere la ora actuala

3. Metode de a citi sau a scrie discuri optice fara unitate optica

In timp ce majoritatea computerelor mai vechi au o unitate optica incorporata, putine astfel de dispozitive au o astfel de componenta inclusa. Acesta este un semn ca majoritatea utilizatorilor nu mai au nevoie de aceste unitati. Majoritatea software-urilor si datelor noi sunt descarcate de pe internet, in timp ce foarte putine mai necesita instalarea de pe un disc, iar cel mai popular dispozitiv care vine la pachet cu o unitate optica este, la ora actuala, consola de jocuri.

Cu toate acestea, inca apar situatii in care un utilizator este nevoit sa citeasca sau sa scrie un disc pe computer. De aceea, este necesara prezentarea catorva modalitati de a rezolva aceasta problema in lipsa unei unitati optice.

  • Consultare online
  • Atunci cand trebuie instalat un software de pe un CD-ROM sau un DVD-ROM, cea mai accesibila sursa alternativa este internetul. In cele mai multe cazuri, programul, aplicatia sau driver-ul unui dispozitiv poate fi gasite direct pe site-ul producatorului sau arhivat pe alt site.

  • Utilizarea unui alt computer sau a unui drive USB
  • Daca este necesara recuperarea anumitor fisiere (cum ar fi copiile de siguranta sau copiile unor fotografii) de pe un disc optic, exista posibilitatea ca acel disc sa poata fi deschis de pe un alt computer, care are o unitate optica. Apoi, pot fi copiate fisierele de care este nevoie pe un flash drive USB. Chiar si un USB mic ar trebui sa aiba o capacitate destul de mare, mai mare decât unele discuri optice, situatie foarte des intalnita.

  • Utilizarea unei unitati optice externe
  • O unitate optica externa se poate conecta la computer prin USB. Unitatile externe sunt destul de ieftine, ceea ce inseamna ca pot fi cumparate si pastrate intr-un loc special, astfel incat sa fie la indemana in astfel de situatii.

    Utilizarea unei unitati optice externe

    4. Probleme si solutii pentru unitatea optica

    Cele mai frecvente probleme sunt cele prin care aceasta nu este recunoscuta de unitatea centrala.
    Astfel, se poate intampla ca unitatea sa fie blocata, solutia fiind fie deschiderea prin software-ul calculatorului, fie ajutorul unui specialist, daca problema este una mai grava.
    Alte tipuri de probleme apar atunci cand fie elementele care intra in unitatea optica, fie unitatea optica in sine nu este recunoscuta. Acestea se pot rezolva fie prin actualizarea BIOS-ului sau prin reinstalarea driverului, in cazul in care unitatea este cea nerecunoscuta, fie prin utilizarea unui alt disc, daca acesta este cel cu probleme.

    5. Mentenanta pentru unitatea optica

    Unitatea optica trebuie sa aiba parte de un proces regulat de mentenanta. Astfel, este necesara curatarea acesteia de praf, folosind solutii pe baza de alcool si materiale textile subtiri si fine. Trebuie sa fie evitata curatarea cu materiale dure, deoarece se poate zgaria.
    Pentru o curatare eficienta, unitatea optica trebuie sa fie scoasa. Acest lucru se face, in primul rand, prin deconectarea cablurilor care stabilesc conexiunea dintre unitatea optica si cea de baza. Apoi, se desurubeaza imbinarile care tin unitatea optica intr-o pozitie fixa.
    Prin urmare, o unitate optica ramane un dispozitiv util, chiar daca exista solutii moderne care indeplinesc acelasi lor. De asemenea, acestea pot fi intretinute usor cu ajutorul unei firme de depanare si inca pot fi folosite pentru multiple scopuri.

    Sursa foto: Envato.com.