fb.com/depanarelaptop

Calea Vitan, 111, București

Calea Vitan, 111, București

0721.540.658 - 0744.693.307 - 031.425.13.33

Inlocuire Cooler Laptop

inlocuire cooler laptop

Sistemul de racire al unui laptop este poate cel mai important element din interiorul acestuia. El asigura functionarea buna a laptopului; fara el orice laptop nu poate functiona. Ele sunt de 2 tipuri active sau pasive. Cele pasive folosesc un radiator aplicat pe chipset si/sau procesor care disipa caldura de la sine. Cele active au in plus un cooler(care necesita inlocuire cooler atunci cand are probleme) si care raceste acel radiator. Haideti sa va explicam cum functioneaza:
Procesorul si chipsetul video, northbridge si southbridge se incalzesc in timpul utilizarii laptopului de aceea este necesara racirea lor. Un radiator de obicei din cupru este asezat pe pastila de siliciu a fiecaruia dintre ele, iar aceste radiatoare sunt conectate la o teava sau mai multe numite heatpipe. Heatpipe-ul are in capat lamele (radiator) care au rolul de a disipa caldura. Printre aceste lamele trece aerul pe care coolerul il ia din afara atunci cand se invarte. Turatia ventilatorului este variabila intre 500 rotatii pe minut si 5000-6000 rotatii pe minut in functie de temperatura procesorului.

Ce probleme pot sa apara la un ventilator?

  • Zgomotul este cea mai frecventa problema. Atunci cand coolerul se invarte la turatie mare el poate scoate un zgomot anormal – ca un barait. Acest lucru se poate datora lipsei ungerii pe axul ventilatorului sau a unei pale rupte.
  • Griparea coolerului este cea de-a doua problemma care apare si se datoreaza la fel lipsei ungerii axului. Aceasta de obicei apare dupa ce a mers mult timp cu zgomot.
  • Cooler nefunctional este un alt simptom care poate sa apara. Fie se defecteaza datorita supraincalzirii fie in urma contactului cu lichide etc.

Cum iti dai seama ca ai nevoie de inlocuirea coolerului

  • Coolerul scoate zgomote mai mari decat de obicei
  • Coolerul nu functioneaza iar laptopul se opreste
  • Coolerul nu functioneaza la turatie corespunzatoare

De retinut este faptul ca orice problema legata de sistemul de racire trebuie tratata cu prioritate. Nu este bine pentru sanatatea laptopului dumneavoastra sa amanati problemele legate de supraincalzire, de zgomote etc.
Noi la DepanareLaptop te putem ajuta cu inlocuire cooler sau dupa caz reconditionarea acestuia daca modelul permite acest lucru. Oricum iti recomandam sa vii la o curatare laptop si verificare sistem de racire la un interval de cel mult un an. Suntem in zona Mall Vitan, pe Calea Vitan 111, sector 3 Bucuresti.