Memoria RAM – De ce este importanta si care sunt principalele ei caracteristici?

memoria Ram ce este si de ce este importanta

 

Memoria RAM este, mai pe scurt, spatiul unde datele sunt prelucrate de catre microprocesorul laptopului. Aceasta este denumita si memoria pe termen scurt a device-ului, in timp ce SDD-ul sau hard disk-ul sunt memoriile pe termen lung. Cum este posibil acest lucru? Fiecare dispozitiv inregistreaza in acest segment anumite date sau aplicatii pentru facilitarea citirii acestora, date care apoi sunt fie stocate, fie sterse. 

 

Chiar si smartphone-urile sau tabletele au memorie RAM, aceasta fiind necesara pentru stocarea informatiilor. Mai mult decat atat, ea asigura si buna functionare a gadget-urilor, intrucat stocheaza temporar toate datele necesare diverselor operatiuni, precum cele din browserul web, cu ajutorul caruia poti cauta o informatie. Pe depanarelaptop.ro vei putea sa afli toate detaliile legate de memoria RAM, precum si care sunt tipurile, dar si caracteristicile acesteia. 

 

CUPRINS

 

 

1. Ce este memoria RAM si de ce este aceasta importanta

 

Memoria RAM este cunoscuta drept spatiul in care ajung toate datele si informatiile, inainte de a fi prelucrate de microprocesorul unui laptop. Dar de la ce vine aceasta denumire? RAM – Random Access Memory – tradus in limba romana, inseamna memorie cu acces aleator. De ce? Pentru ca poate fi citita, dar si scrisa in orice moment, fara a fi necesar un timp de asteptare in prealabil. Fata de mediul de stocare – locul in care sunt depozitate datele in mod normal – memoria RAM accelereaza vizibil cautarea informatiilor. Mai mult decat atat, capacitatea de stocare a acesteia este extrem de importanta, avand in vedere ca toate datele trec prin ea, iar acest lucru influenteaza in mod direct functionarea mai lenta sau mai rapida a device-ului. De ce toate aceste informatii trec prin memoria RAM? Deoarece are o viteza mare de procesare, fiind absolut necesara pentru toate dispozitivele de stocare.

 

Pe scurt, memoria RAM este masa de lucru a laptopului. Un astfel de device nu poate lucra fara o memorie RAM, care ajuta atat la citirea, cat si la rularea datelor. Toate pozele, articolele, melodiile si filmuletele sunt deschise, in prima faza, prin intermediul memoriei RAM, iar mai apoi cu ajutorul hard disk-ului. In momentul in care dispozitivul este inchis, toate aceste informatii se sterg. Capacitatea memoriei RAM este un detaliu extrem de important, pe care trebuie sa-l ai in vedere in momentul achizitionarii unui calculator. Exista placi individuale de 512 MB, 256 MB, 128 MB, 8 GB, 4 GB, 2 GB si 1 GB. 

 

2. Tipuri de memorii RAM

 

Privind clasificarea memoriei RAM, exista doua tipuri: memorie statistica (SRAM) si memorie dinamica (DRAM). 

 

Memoria dinamica – DRAM

 

Aceasta denumire vine de la Dynamic Ram, adica memoria dinamica. Ce inseamna mai exact acest lucru? In primul rand, pentru buna functionarea a acesteia, are loc o rescriere periodica la cateva secunde. Chiar daca tensiunea de alimentare este mentinuta, informatiile s-ar pierde fara o astfel de operatiune. 

 

Aceasta memorie este cel mai des intalnita la laptopurile moderne, avand si cateva avantaje importante. In primul rand, este vorba despre simplitatea structurii. Fata de memoria statistica, in cazul careia sunt necesare sase tranzistoare, pentru memoria DRAM sunt suficienti un tranzistor si un condensator. 

 

Pe de alta parte, exista cateva tipuri de memorii DRAM, care au fost dezvoltate odata cu evolutia tehnologiei: 

 

    • Extended Data Out DRAM (EDO DRAM)
    • Fast Page Mode DRAM (FPM DRAM)
    • Burst EDO DRAM (BEDO RAM)
    • Rambus DRAM (RDRAM
    • Synchronous DRAM SDRAM 
    • SDR SDRAM 
    • XDR DRAM
    • Double Data Rate

 

  • DDR6 SDRAM
  • DDR5 SDRAM
  • DDR4 SDRAM
  • DDR3 SDRAM
  • DDR2 SDRAM

 

 

Memoria statistica – SRAM

 

Spre deosebire de memoria DRAM, memoria statistica pastreaza toate informatiile si datele prezente, fara a avea nevoie de procesul de rescriere periodica. Exista doua tipuri de memorie SRAM: cea bipolara si cea de tip MOS. Principalul avantaj al memoriei SRAM este  durata de viata crescuta, avand in vedere modul de functionare.

 

3. Caracteristicile memoriei RAM

 

In cazul in care iti doresti sa achizitionezi o noua placa de memorie RAM, este necesar sa stii care sunt principalele ei caracteristici. In functie de acestea, iti vei da seama de ce anume ai nevoie pentru laptopul tau.

 

Capacitatea – In ceea ce priveste capacitatea unei memorii RAM, exista mai multe variante: 16 GB, 8 GB, 4 GB, 2 GB, 1 GB, 512 MB si 256 MB.

 

Tensiunea de alimentare si frecventa – In cazul in care nu stiai, memoria RAM se masoara in functie de cate cicluri poate efectua pe secunda. Astfel, o scriere si o citire alcatuiesc un ciclu. Cu cat exista mai putine astfel de cicluri, cu atat mai putine date pot fi stocate. La fel, cu cat sunt mai multe, cu atat mai multe informatii pot fi citite. Astfel, exista: DDR5 (4800-6400 MHz si 1,1 V), DDR3 (800-2666,6 MHz si 1,5 V) si DDR4 (1600-3200 MHz si 1,2 V).

 

Latenta – Timpii de latenta sporesc mai mult decat iti imaginezi performanta unui laptop. In acest sens, exista urmatoarele etape:

 

  • Active to Precharge Delay – aceasta etapa este reprezentata de timpul ramas pana la activarea semnalului RAS, mai exact de la initierea pana la sfarsitul accesarii, fiind si valoarea cea mai mare.

 

  • Ras-to-CAS Delay – se refera la timpul de activare, reprezentat de semnalul RAS si de semnalul CAS, ce contribuie la activarea coloanei. La intersectia celor doua, exista informatia ceruta.

 

  • CAS Latency – reprezinta timpul ramas intre momentul solicitarii informatiei si cel al disponibilitatii acesteia. In functie de dimensiunea latentei, timpul de asteptare difera. Cu cat este mai mare, cu atat creste si el.

 

  • RAS Precharge – timpul ramas intre terminarea unui rand si accesarea altuia nou.

 

Numarul de pini – In raport cu cele mai vechi modele de RAM sau SRAM, in cazul carora erau disponibili 168 pini, noile DDR-uri pot detine 184 pini (DDR1), 288 pini (DDR4, DDR5) sau 240 pini (DDR2, DDR3).

 

Rata de transfer – reprezinta cantitatea minima sau maxima de informatie, ce se poate transfera din memorie, fiind masurata fie in biti, fie in cuvinte pe secunda. 

 

Fiabilitatea – se masoara cu ajutorul timpului mediu prezent intre defecte. Privind memoriile ca parti in miscare, exista o fiabilitate mult mai scazuta, intrucat apar probleme in momentul in care sunt utilizate densitatile de memorare sau ratele de transfer.

 

Error correcting code – Circuitele suplimentare implementate ajuta la detectarea posibilelor erori, dar si la corectarea acestora. In momentul utilizarii, ele sunt absolut normale, insa aparitia lor trebuie gestionata corect. In mod normal, daca memoria nu se confrunta cu situatii atipice, nici erorile nu ar trebui sa apara.

 

Buffered – Buffer-ul este reprezentat de zona intermediara sau suplimentara, unde este depozitata informatia, inainte de a ajunge la controler, fiind permisa si verificarea acesteia.

 

4. Organizarea memoriei RAM

 

Privind organizarea memoriei RAM, in cazul laptopurilor, aceasta este compusa din doua elemente reprezentate prin simbolurile 1 si 0, denumite cifre binare sau biti. Acestea reprezinta perechi atat de tranzistori, cat si de condensatori. Tranzistorii au rolul de a incarca sarcina electrica, in timp ce condensatorii retin electricitatea, fiind prezenti sub forma de coloane si randuri. In ceea ce privește memoria RAM, exista 4 tipuri de zone de memorie:

 

Memoria expandata – Aceasta este accesata prin intermediul unei ferestre de 64 KB, operatiunea neputand fi realizata direct prin intermediul procesorului. Ferestra este situata in zona memoriei superioare si este impartita in segmente de 64 KB.

 

Memoria conventionala – este reprezentata din primii 600 KB de memorie ai calculatorului, fiind locul in care ruleaza toate programele.

 

Memoria superioara – fata de cea conventionala, aceasta este formata din urmatorii 384 KB pana la 1Mb. Chiar si ea este, la randul ei, impartita. Astfel, 128 KB sunt utilizati de adaptoarele video in scopul memorarii informatiei, urmatorii 128 KB de unele adaptoare, ce se conecteaza la placa video, iar ultimii 128 KB de BIOS.

 

Memoria extinsa – aceasta este accesata doar in momentul in care procesorul lucreaza in mod procesat.

 

In concluzie, memoria RAM este foarte importanta pentru orice device si, tocmai din acest motiv, este necesar sa ai cunostinte in acest sens. Nu te limita la o placa cu performanțe slabe, deoarece calculatorul tau nu va rezista in cazul sarcinilor complexe, iar procesorul va ceda, daca va fi suprasolicitat. Daca, in schimb, folosesti laptopul doar pentru aplicatiile Office sau pentru navigarea pe internet, poti alege o placa de 4 GB RAM. Insa, daca iti plac jocurile, este recomandata una de 8 GB RAM, iar in cazul persoanelor care lucreaza in diferite programe de editare si au nevoie de rezultate rapide, placa de 16 GB RAM este alegerea potrivita. 

 

Avand in vedere toate aceste aspecte, daca vei tine cont de informatiile din acest articol, este imposibil sa nu gasesti o placa RAM potrivita pentru laptopul tau. 

 

sursa foto: shutterstock.com

 

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre memoria RAM

 

 

  • Ce este memoria RAM?

 

 

Memoria RAM sau memoria cu acces aleator este spatiul in care datele sunt prelucrate de catre microprocesorul calculatorului. Aceasta este implementata prin intermediul unor cipuri si se poate accesa aleator. Poarta si denumirea de memorie vie, fiind masa de lucru a device-ului. Dispozitivul nu poate performa fara o memorie RAM, care ajuta atat la citirea, cat si la rularea datelor.

 

 

  • Cate tipuri de memorie RAM exista?

 

 

Exista doua tipuri de memorie RAM: dinamica – DRAM (Extended Data Out DRAM (EDO DRAM), Fast Page Mode DRAM (FPM DRAM), Burst EDO DRAM (BEDO RAM), Rambus DRAM (RDRAM), Synchronous DRAM SDRAM, SDR SDRAM, XDR DRAM, Double Data Rate) si statistica – SRAM

 

 

  • Cum sunt diferentiate memoriile RAM?

 

 

Memoria dinamica este cel mai des intalnita la laptopurile moderne, avand cateva avantaje, cel mai important fiind simplitatea structurii. Fata de memoria statistica, unde sunt necesare sase tranzistoare, in cazul memoriei DRAM, un tranzistor si un condensator sunt suficienti. In schimb, memoria statistica – SRAM – pastreaza toate informatiile si datele prezente, fara a fi necesar un proces de rescriere periodica, iar durata de viata este considerabil mai mare.

 

  1. Cum a aparut memoria RAM?

 

Memoria RAM a fost inventata de Frederic Calland Williams, insa sub o alta forma. Aceasta era reprezentata de un tub catodic si a aparut la data de 11 decembrie 1946. Chiar si in ziua de astazi, tubul ce incorpora aproximativ 128 de cuvinte, adica 40 de biti, este cunoscut drept tubul Williams. In anii ce au urmat, au continuat sa apara inovatii in domeniu, mai exact: in 1969, Intel a lansat prima memorie bipolara, in 1983, laboratorul Wang a adus pe piata memoria SIMM, in 1993, Samsung a lansat un SDRAM cu capacitate de 16 MB, in 1998, a aparut primul cip comercial, in 2003, a fost produs DDR2 SDRAM, iar in 2007, DDR3 SDRAM.

 

  1. Cate tipuri de memorie RAM exista? 

 

In ceea ce priveste memoria RAM, exista 4 tipuri de zone de memorie: memoria extinsa (este accesata doar in momentul in care procesorul lucreaza in mod procesat), memoria superioara (fata de cea conventionala, este formata din urmatorii 384 KB pana la 1 MB), memoria expandata (este accesata prin intermediul unei ferestre de 64 KB, operatiunea neputand fi realizata direct prin intermediul procesorului) si memoria conventionala (este reprezentata din primii 600 KB de memorie ai calculatorului, fiind spatiul in care ruleaza toate programele).

 

  1. De ce este importanta memoria RAM? 

 

In momentul de fata, cu ajutorul memoriei RAM, orice informatie poate fi citita, dar si scrisa totodata, oricand, fara a fi necesar un timp de asteptare in prealabil. Fata de mediul de stocare, in care sunt depozitate in mod normal datele, memoria RAM accelereaza vizibil cautarea informatiilor. Mai mult decat atat, capacitatea de stocare a acesteia este extrem de importanta, avand in vedere ca toate datele trec prin ea, ceea ce influenteaza in mod direct si modul de functionare a calculatorului. Memoria RAM are o viteza mare de lucru, fiind absolut necesara pentru toate dispozitivele de stocare.

 

  1. Care sunt caracteristiciile memoriei RAM?

Capacitatea, latenta, numarul de pini, rata de transfer, fiabilitatea, error correcting code si buffered sunt principalele caracteristici ale memoriei RAM, acestea facand practic diferenta intre o placa performanta si una ce nu poate sustine toate operatiunile efectuate pe un dispozitiv.

0721.540.658