10 lucruri pe care sa le faci dupa ce-ti instalezi Windows 10

Windows 10 revoluționar sau nu?

În iulie 2015, mai exact pe 29 iulie, gigantul Microsoft scotea pe piață cel mai nou sistem de operare din familia Windows NT, și anume Windows 10. De atunci Microsoft a scos noi build-uri ale acestui sistem de operare. Cel mai recent, lansat în aprilie 2018, este Windows 10 Spring Creators Update Build 18603.

Îți sugerăm să urmezi această listă de sarcini în 10 puncte odată ce ți-ai instalat Windows 10.

Ruleaza Windows Update

Dacă ți-ai dezinstalat aplicația anti-malware înainte de upgrade, atunci acest pas va face sigur ca definițiile încorporate pentru Windows Defender să fie actualizate. Windows Update funcționează într-un mod diferit în Windows 10 și nu veți putea oricând să selectați actualizările pe care să le instalați, majoritatea vor fi descărcate automat.

Activeaza Protectia sistemului

Protecția sistemului (fost System Restore) este dezactivată implicit în Windows 10. Având în vedere că nu există nicio modalitate de a renunța la actualizările Windows odată ce sistemul de operare este instalat, aceasta creează o problemă potențială dacă se constată că o viitoare actualizare conține un bug grav, caz în care ai nevoie și de rescriere Bios. Acest lucru este puțin probabil, dar nu imposibil.

Verifica Centrul de actiune

Windows 10 afișează de asemenea notificări importante de sistem într-un mod diferit și le veți găsi acum în Centrul de acțiune. Notificări importante apar în partea de sus a acestei liste, cu e-mailuri noi și alte alerte ce apar mai jos.

Verifica actualizarile aplicatiilor

Dacă a trebuit să dezinstalezi orice software pentru a efectua actualizarea Windows 10, acum este momentul potrivit pentru a verifica dacă a fost actualizat.

Restaureaza ecranul de pornire

Deschide Centrul de acțiune și fă clic pe butonul modului Tablet din partea de jos. Voilà, experiență instantanee Windows 8. Vă întoarceți la modul obișnuit Desktop făcând clic din nou pe butonul din modul Tablet.

Personalizeaza aspectul Windows 10

Ca și în cazul altor versiuni de Windows, cele mai multe aspecte ale Windows 10 pot fi personalizate. Dă clic dreapta pe o parte goală a Desktopului, selectează Personalizare din meniul care apare și vei vedea o fereastră cu opțiuni pentru ecranul Background, Colours, Lock (login) și meniul Start.

Fa-ti un cont Microsoft

Windows 10 funcționează cel mai bine atunci când ești conectat cu un cont Microsoft online. Nu ai nevoie de acces la Internet pentru ca acest lucru să funcționeze și poți utiliza o adresă de e-mail existentă, dar salvează anumite setări Windows atunci când ești online – asta te va ajuta să îmbunătățești securitatea calculatorului.

Configureaza un login PIN

Dacă utilizezi un cont Microsoft pentru a te conecta la Windows 10, asigură-te că utilizezi o parolă puternică. Cheia este că acest cod PIN poate fi utilizat numai pentru a te conecta la Windows pe laptop și nu poate fi utilizat pentru a îți accesa contul în altă parte. Asta ca să nu ajungi în situația în care să fii nevoit sa apelezi la o o firmă de service laptop pentru a-ți ajuta în caz că ai pierdut parola.

Verifica setarile de confidentialitate Windows 10

Dacă ai folosit opțiunea de setări Express când instalezi Windows 10, merită să revizuiești setările implicite de securitate pentru a verifica dacă ești mulțumit de acestea. O vei găsi la Start> Setări> Confidențialitate – faci clic pe fiecare intrare din stânga ferestrei pentru a vedea mai multe.

Revin-o sau elimina versiunea anterioara de Windows

În cazul în care Windows 10 se dovedește a nu fi în favoarea ta, nu este totul pierdut. Accesează Start> Setări> Actualizare și securitate> Recuperare și alege opțiunea Înapoi la opțiunea Windows 7/8. Vei avea această opțiune timp de o lună după actualizarea la Windows 10, după care vechile fișiere Windows vor fi șterse pentru a elibera spațiu pe hard disk.

 

 

 

0721.540.658