De ce să alegi SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 și cât de rapide sunt

Dacă ești în căutarea unei soluții de stocare ultra-rapidă și eficientă, atunci acest articol este perfect pentru tine. Cu tehnologia PCIe 4.0, aceste SSD-uri oferă o viteză incredibilă de transfer de date și o latență extrem de redusă, oferindu-ți o experiență de calcul senzațională. Imaginile, videoclipurile și aplicațiile se vor încărca aproape instantaneu, iar timpul de așteptare este semnificativ redus. SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 sunt concepute pentru a depăși performanțele SSD-urilor PCIe 3.0. Acestea se bazează pe o interfață de comunicație revoluționară care maximizează lățimea de bandă și optimizează prelucrarea datelor. Indiferent dacă ești un gamer înfocat, un editor video sau doar un utilizator care vrea cea mai rapidă experiență de utilizare a calculatorului, SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 sunt alegerea perfectă.

samsung 980 pro

Avantajele tehnologiei PCIe 4.0

Tehnologia PCIe 4.0 aduce o serie de avantaje semnificative în ceea ce privește performanța și compatibilitatea. Una dintre cele mai evidente îmbunătățiri este viteza de transfer a datelor. SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 oferă o lățime de bandă dublă față de SSD-urile PCIe 3.0, permițând transferuri de date mult mai rapide, ajungând chiar la viteze de 8GB/s. Aceasta înseamnă că poți copia fișiere mari într-un timp mult mai scurt și poți accesa rapid orice aplicație sau fișier. De asemenea, latența redusă a SSD-urilor PCIe 4.0 asigură un timp de acces mai rapid la datele stocate, ceea ce se traduce printr-o experiență de utilizare mai fluidă și fără întreruperi.

SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 sunt un pas înainte în ceea ce privește viteza și performanța față de generațiile anterioare. Acestea pot atinge viteze de citire și scriere impresionante, care depășesc cu mult performanța SSD-urilor PCIe 3.0. Datorită lățimii de bandă sporite și a tehnologiei avansate de stocare, SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 pot procesa o cantitate mare de date într-un timp foarte scurt. Acest lucru se traduce printr-o experiență de utilizare rapidă și fără întreruperi, indiferent de sarcinile pe care le desfășori pe calculator. Fie că ești un gamer pasionat care vrea să se bucure de cele mai noi jocuri cu detalii grafice impresionante, fie că ești un profesionist care lucrează cu fișiere mari și aplicații complexe, SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 sunt soluția ideală pentru tine.

Compatibilitatea și securitatea viitoare cu PCIe 4.0

Un alt beneficiu al SSD-urilor NVMe m.2 PCIe 4.0 este compatibilitatea lor cu viitorul. Tehnologia PCIe 4.0 este proiectată pentru a face față cerințelor tot mai mari de transfer de date și de performanță, ceea ce înseamnă că vei fi pregătit pentru evoluțiile viitoare în tehnologie. Datorită lățimii de bandă sporite și a capacității de procesare superioare, SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 vor rămâne relevante și performante în ani de acum înainte. De asemenea, aceste SSD-uri oferă și o securitate sporită a datelor. Protocolul NVMe include funcții de securitate avansate, cum ar fi criptarea hardware și autentificarea, asigurându-ți că datele tale sunt protejate și în siguranță.

Experiența îmbunătățită de gaming și multimedia cu SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0

Dacă ești un gamer pasionat sau un iubitor al multimedia, SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 îți vor oferi o experiență de neuitat. Datorită vitezei și performanței lor impresionante, aceste SSD-uri pot reduce semnificativ timpul de încărcare al jocurilor și aplicațiilor. Nu va mai trebui să aștepți minute întregi pentru ca un joc să se încarce sau pentru ca un videoclip să se deschidă. SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 îți vor permite să te bucuri de jocurile tale preferate și de conținutul multimedia în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, aceste SSD-uri oferă o stabilitate și o fiabilitate superioară, ceea ce înseamnă că vei avea o experiență de gaming și multimedia fără întreruperi și fără erori.

Beneficiile pentru creatorii de conținut și profesioniști

SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 sunt deosebit de benefice pentru creatorii de conținut și profesioniști care lucrează cu fișiere mari și aplicații intensive. Aceste SSD-uri pot reduce semnificativ timpul necesar pentru transferul și procesarea datelor, ceea ce înseamnă că vei putea finaliza proiectele mult mai rapid. Indiferent dacă editezi videoclipuri de înaltă rezoluție, procesezi imagini de mare complexitate sau lucrezi cu aplicații software intensive, SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 îți vor oferi puterea și performanța de care ai nevoie pentru a-ți duce munca la nivelul următor. Nu va mai trebui să pierzi timp prețios așteptând ca fișierele să se încarce sau să se salveze. Cu SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0, vei putea lucra mai eficient și mai productiv.

SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 versus SSD-urile SATA și PCIe 3.0

Atunci când alegi un SSD, este important să iei în considerare diferențele între diferitele tipuri de interfețe. SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 oferă o performanță semnificativ mai bună față de SSD-urile SATA și PCIe 3.0. Viteza de transfer a datelor este mult mai mare, iar latența este mult mai mică. SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 pot atinge viteze de citire și scriere de până la patru ori mai mari decât SSD-urile SATA, ceea ce înseamnă că vei avea acces rapid la datele tale și că vei putea copia și transfera fișiere mari într-un timp mult mai scurt. De asemenea, aceste SSD-uri sunt mai compacte și mai ușoare decât SSD-urile SATA și PCIe 3.0, ceea ce le face ideale pentru laptopuri și sisteme compacte.

Lățimea de bandă:

 • PCIe 3.0: Are o lățime de bandă teoretică maximă de aproximativ 1 GB/s per lane. Cu o configurație x4 (patru lane), pe care o folosesc majoritatea SSD-urilor NVMe, aceasta oferă o viteză maximă teoretică de aproximativ 4 GB/s.
 • PCIe 4.0: Aceasta dublează lățimea de bandă pe lane față de PCIe 3.0, oferind aproximativ 2 GB/s per lane. În configurație x4, acest lucru înseamnă că SSD-urile pot atinge viteze de până la 8 GB/s teoretic.

Viteza efectivă:

 • SSD-urile bazate pe PCIe 3.0 pot atinge viteze de scriere și citire secvențiale de până la aproximativ 3.500 MB/s.
 • SSD-urile bazate pe PCIe 4.0 au potențialul de a atinge viteze de până la 7.000 MB/s sau chiar mai mult, depinzând de implementare și de controlerul SSD.

Impactul în Aplicații și Jocuri:

 • În utilizarea generală și în majoritatea jocurilor, diferențele dintre SSD-urile PCIe 3.0 și PCIe 4.0 pot fi minore în termeni de timp de încărcare și transfer de date.
 • În aplicații de lucru intensiv precum editarea video la rezoluții mari, simulările științifice, și în anumite sarcini care implică transferuri mari de date, SSD-urile PCIe 4.0 pot oferi îmbunătățiri notabile.

Aspecte de luat în considerare la alegerea unui SSD NVMe m.2 PCIe 4.0

Atunci când alegi un SSD NVMe m.2 PCIe 4.0, este important să iei în considerare câteva aspecte cheie. În primul rând, trebuie să te asiguri că placa de bază a computerului tău este compatibilă cu tehnologia PCIe 4.0. Dacă placa de bază nu suportă PCIe 4.0, vei putea totuși să utilizezi un SSD NVMe m.2 PCIe 4.0, dar viteza de transfer a datelor va fi limitată la cea a interfeței PCIe 3.0. De asemenea, trebuie să iei în considerare capacitățile de stocare și performanța SSD-ului. SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 sunt disponibile în diferite capacități și viteze de citire/scriere, iar alegerea potrivită depinde de nevoile tale individuale. De asemenea, trebuie să iei în considerare și prețul SSD-ului, deoarece SSD-urile NVMe m.2 PCIe 4.0 pot avea costuri mai ridicate față de alte tipuri de SSD-uri. În cele din urmă, este recomandat să consulți recenzii și să te informezi cu privire la brandurile și modelele populare de SSD-uri NVMe m.2 PCIe 4.0 pentru a face cea mai bună alegere în funcție de nevoile tale și de bugetul disponibil.

Brandurile și modelele populare de SSD-uri NVMe m.2 PCIe 4.0

Pe piață există o varietate de branduri și modele de SSD-uri NVMe m.2 PCIe 4.0, fiecare cu propriile caracteristici și avantaje. Iată câteva dintre cele mai populare branduri și modele de SSD-uri NVMe m.2 PCIe 4.0:

 1. Samsung 980 PRO – cu viteze de citire și scriere impresionante și o fiabilitate excelentă, SSD-ul Samsung 980 PRO este unul dintre cele mai bune alegeri pentru performanță și calitate.
 2. Western Digital SN850 – acest SSD oferă o combinație excelentă între performanță, fiabilitate și preț. Cu viteze de citire și scriere rapide și o capacitate generoasă, SSD-ul Western Digital SN850 este perfect pentru gaming și multimedia.
 3. Corsair MP600 – cu un design impresionant și performanțe remarcabile, SSD-ul Corsair MP600 este o alegere populară printre gamerii și profesioniștii din domeniul IT.
 4. Kingston NV1 – acest SSD oferă un raport excelent între performanță și preț. Cu viteze de citire și scriere bune și o capacitate generoasă, SSD-ul Kingston NV1 este o alegere bună pentru utilizatorii cu buget limitat.

Luăm în calcul un Samsung 980 PRO și trecem în revistă specificațiile tehnice:

Caracteristici Generale

 • Interfață: PCIe 4.0 x4, NVMe 1.3c
 • Format: M.2 2280
 • NAND Type: V-NAND 3-bit MLC
 • Controler: Samsung Elpis

Performanță

Performanța poate varia în funcție de capacitatea unității. Iată câteva valori orientative pentru diferitele capacități disponibile:

 • Capacitate de 250GB:
  • Viteză de citire secvențială: Până la 6.400 MB/s
  • Viteză de scriere secvențială: Până la 2.700 MB/s
 • Capacitate de 500GB:
  • Viteză de citire secvențială: Până la 6.900 MB/s
  • Viteză de scriere secvențială: Până la 5.000 MB/s
 • Capacitate de 1TB:
  • Viteză de citire secvențială: Până la 7.000 MB/s
  • Viteză de scriere secvențială: Până la 5.000 MB/s
 • Capacitate de 2TB:
  • Viteză de citire secvențială: Până la 7.000 MB/s
  • Viteză de scriere secvențială: Până la 5.100 MB/s

Alte caracteristici

 • Fiabilitate: MTBF (Timpul Mediu Între Defecțiuni) de 1.5 milioane de ore.
 • Gestionarea Termică: Dispune de tehnologie de gestionare a căldurii prin nickel coating și un heat spreader din fibră de carbon.
 • Software: Samsung Magician, care permite utilizatorilor să gestioneze starea de sănătate și să optimizeze performanța SSD-ului.
 • Garantie: Tipic, acest model vine cu o garanție limitată de 5 ani.

Aplicații target

 • Gaming, datorită vitezelor înalte de încărcare și transfer.
 • Crearea și editarea de conținut media.
 • Aplicații de inginerie și știință de date, unde viteza de transfer a datelor este crucială.

Este important de notat că pentru a beneficia de vitezele maxime oferite de Samsung 980 PRO, sistemul tău trebuie să fie compatibil cu PCIe 4.0. De asemenea, performanța în utilizare reală poate varia în funcție de sistemul gazdă, aplicații, drivere, și alte variabile ale sistemului.

0721.540.658