Nu merge tastatura? Iata ce solutii poti incerca de unul singur
Tastatura reprezinta principala modalitate de a accesa un computer, ea permitand utilizatorului sa introduca date in unitatea centrala a calculatorului sau laptopului. Atunci cand tastatura ta nu mai merge, nu vei mai putea efectua sarcini simple precum conectarea la sistemul de operare, iar acest lucru iti poate crea nenumarate frustrari. Afla din acest articol care sunt principalele cauze ale defectiunilor unei tastaturi si ce este de facut pentru ca aceasta sa redevina functionala.
1. De ce nu merge tastatura la laptop – Care sunt cele mai frecvente cauze?
Exista mai multe probleme care pot provoca stricarea tastaturii, de la unele minore, usor de rezolvat, pana la cele mai complicate care tin de hardware si necesita interventia unui specialist. De asemenea, sunt situatii in care intreaga tastatura este defecta si unele in care doar anumite taste sunt nefunctionale la laptopul tau.
Iata care sunt cele mai intalnite cauze ale defectiunilor unei tastaturi:
- Murdaria sau praful sau un contact cu lichide
- In cazul tastaturilor fara fir, exista posibilitatea ca bateria sa fie descarcata sau sa apara probleme cu receptorul wireless
- Placa de baza defecta
- Conexiune slaba sau intrerupta intre tastatura si placa de baza
- Probleme cu driverele dispozitivului
2. Ce trebuie sa faci daca nu mai merge tastatura la laptop?
Nu trebuie sa intri in panica daca ai probleme cu tastatura la laptop, deoarece multe dintre acestea pot fi remediate foarte usor. Afla in continuare ce poti face in functie de cauzele care au determinat aparitia defectiunilor.
2.1.Ce sa faci in cazul in care doar unele taste sunt nefunctionale
Daca doar anumite taste nu mai functioneaza, poate fi vorba de o defectiune mecanica si, in acest caz, tastatura trebuie inlocuita. Totusi, uneori pot exista probleme minore care pot fi remediate si tastele defecte reparate. Iata ce poti face daca ai probleme cu tastatura la laptop sau calculator:
- Mentine curatenia. Praful, murdaria, parul si alte resturi care cad in tastatura de-a lungul timpului, pot obstructiona functionarea unei taste sau pot interfera cu circuitele acesteia. In acest caz, incearca sa scoti tasta defecta si sa cureti bine zona de sub si din jurul acesteia. Daca tot nu se remediaza problema, este posibil ca placa de circuite din tastatura sa fie deteriorata, iar in acest caz, ea va trebui inlocuita.
- Verifica daca tastele sunt blocate. Daca tastele functionale (tastele de la F1 la F12) nu mai merg, este posibil sa existe o tasta F-lock care trebuie comutata. Functia F-lock este folosita pentru a activa sau dezactiva tastele F sau functiile lor secundare. De asemenea, daca tastele de pe tastatura numerica sunt nefunctionale, este necesar sa apesi deblocarea lor cu ajutorul tastei Num Lock. Daca tastatura ta are un indicator LED pentru tasta Num Lock, lumina ar trebui sa fie aprinsa atunci cand numerele pot fi tastate.
2.2. Solutii pentru situatiile in care tastatura nu mai functioneaza deloc
Daca intreaga tastatura nu mai reactioneaza la comenzile tale, inainte de a-ti trimite laptopul la un specialist in domeniu, poti incerca singur urmatoarele:
Da restart. Exista posibilitatea ca un program sau un sistem de operare sa provoace probleme cu tastatura, insa acestea pot fi remediate usor prin repornirea calculatorului. Daca restarul nu te-a ajutat, incearca sa pornesti computerul in Safe Mode ca sa te asiguri ca nu ruleaza programe de fundal. Daca tastatura functioneaza in Safe Mode, este posibil sa fie o problema cu unul dintre programele instalate sau cu driverele dispozitivului.
Verifica bateria si receptorul wireless. In cazul in care ai o tastatura fara fir, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa vezi daca nu cumva au murit bateriile. Apoi, este important sa verifici daca receptorul wireless (de obicei USB) este conectat corect la computer si sa te asiguri astfel ca nu exista nimic care sa blocheze semnalul.
Reinstaleaza driverul tastaturii prin Device Manager. Deschide meniul Start- Control Panel-Device Manager si verifica daca in dreptul tastaturii apare un semn de exclamare galben. In cazul in care nu exista erori si tastatura este vizibila, fa click pe sageata din dreptul casutei de Keyboards, apoi click dreapta pe tipul de tastatura (Standard PS/2) si alege Uninstall. Repeta acest pas pana cand tastatura nu mai este listata in Device Manager. Cand acest lucru se intampla, click pe casuta Computer din partea de sus a listei Device Manager, apoi Scan for hardware changes. Daca tastatura functioneaza si este detectata, ar trebui sa reapara in lista. Dupa finalizarea acestui pas, testeaza din nou tastatura.
Inlocuieste tastatura. Daca toate solutiile de mai sus nu te-au ajutat cu nimic, este posibil sa fie nevoie sa inlocuiesti tastatura.
Apeleaza la un service specializat. In cazul in care problemele au aparut la legatura dintre placa de baza si tastatura, cea din urma trebuie demontata si banda care realizeaza comunicarea cu placa de baza trebuie reconectata. Daca nu te pricepi la astfel de probleme de hardware, cel mai bine este sa lasi un specialist sa te ajute. La fel se poate intampla si in cazul unei placi de baze defecte. De exemplu, daca ai varsat apa pe tastatura, uneori lichidul poate patrunde adanc pana la placa de baza, deteriorand circuitele. In aceasta situatie, doar interventia unui tehnician priceput poate fi salvatoare.
Asadar, atunci cand tastatura de la laptop nu mai functioneaza, poti incerca sa remediezi situatia singur, apeland la sfaturile din acest articol. Daca acestea nu au reusit sa rezolve problemele, cel mai sigur este sa-ti lasi device-ul pe mana specialistilor.
Sursa foto:Pexels.com, Pixabay.com