Procesorul: tot ce trebuie să știi despre cea mai importantă componentă a oricărui PC sau laptop

procesor

Fie că vrei să îți faci un simplu update necesar sau vrei să cumperi un PC sau laptop, este foarte important să cunoști detaliile care îți vor permite să deții un procesor performant. Procesorul este, probabil, ce mai importantă componentă a oricărui PC și tocmai de aceea este esențial ca acesta să fie unul de calitate și care să poată ajunge la performanțele necesare celui care îl utilizează.

Astfel, înainte de a lua orice fel de decizie, trebuie să fii extrem de bine informat. Poate că vrei să știi, în primul rând, ce este un procesor sau vrei să afli despre tipurile de procesoare. Poate ești în căutarea unor comparații între procesoare sau vrei să afli detalii despre rolul procesorului.

În orice caz, procesorul calculatorului este un element cheie și trebuie să te asiguri că ai făcut alegerea corectă. Tocmai de aceea, cu siguranță că ești interesat de un top al procesoarelor pentru laptop – toată lumea vrea să afle care sunt cele mai bune procesoare pentru a face achiziția cea mai înțeleaptă.

Citește mai jos pentru a afla informații despre procesor care îți vor fi extrem de utile atunci când vei face următoarea achiziție. Răspunsul la întrebarea “ce procesor să aleg?” îl vei afla doar după ce vei parcurge acest text.

1. Ce este procesorul?

Probabil că de multe persoane se întreabă, înainte de orice, ce este un procesor?

Ei bine, procesorul, cunoscut oficial și ca unitatea centrală de prelucrare (CPU), este, pe scurt, creierul oricărui calculator. Procesorul este componenta cea mai importantă pentru orice calculator pentru el este cel care ia toate deciziile: cine, ce și când face orice pe acel dispozitiv. Cele mai multe calcule au loc în microprocesor.

Practic, procesorul este cel responsabil de ce vei putea tu să faci cu calculatorul tău și mai important, cât de repede vor decurge operațiunile. Acest lucru este valabil pentru orice, de la cele mai banale task-uri precum scrierea în Microsoft Word sau rularea unui joc performant. Cu cât un procesor este mai puternic, cu atât va face față mai bine și va permite sarcini din ce în ce mai complexe. Astfel, trebuie întotdeauna să știi clar pentru ce urmează să folosești calculatorul pentru a ști dacă ai nevoie de un procesor extrem de performant pentru sarcini complexe sau îți este îndeajuns unul de bază pentru că nu vei avea de făcut operațiuni dificile.

La nivel mondial există mai multe firme producătoare de procesoare, însă de departe cele mai populare sunt Intel și AMD. Procesorul se va atașa pe placa de bază și se va introduce în socket.

Cea mai mare parte a socket-urilor și procesoarelor au la bază o arhitectură de tip PGA sau LGA. Care este, însă, diferența între cele două?

În cazul arhitecturii PGA, pinii prin care se conectează procesorul în socket vor fi atașați pe procesor. În situația unei arhitecturi LGA, pinii vor fi atașați în socket.

2. Rolul procesorului

Procesorul are cel mai important rol dintre toate componentele unui calculator. După cum este precizat mai sus, el este “creierul” calculatorului și de el vei depinde pentru a putea face cât mai multe operațiuni într-un mod cât mai eficient. Dar ce face mai exact un procesor?

Procesorul execută un program (o secvență de instrucțiuni stocate anterior). Atunci când un procesor va executa o parte din acel program, datele și instrucțiunile rămase vor fi stocate în memoria cache.

Memoria cache are rolul de a reține ce date au fost folosite recent de procesor pentru a evita astfel revenirea datelor la memoria principală, cea care este mai lentă.

În acest moment există două arhitecturi importante ale microprocesoarelor când vine vorba de seturile de instrucțiuni:

Calculatoare cu un set complex de instrucțiuni (în acest caz se va folosi un set larg de instrucțiuni și drept urmare va duce la un număr mic de pași pentru o operație)
Calculatoare cu un set redus de instrucțiuni (RISC) – acestea vor folosi un număr mic de instrucțiuni. Însă cipurile RISC sunt create special pentru a executa extrem de repede aceste instrucțiuni.

3. Tipuri de procesoare

Procesoarele, fiind componente atât de importante, pot fi clasificate după diferite criterii.

Unul dintre aceste criterii este numărul de nuclee:

  • Single Core – cu un nucleu
  • Dual Core – cu 2 nuclee
  • Triple Core – cu 3 nuclee
  • Quad Core – cu 4 nuclee
  • Octa Core – cu 8 nuclee

Cu toate acestea, numărul de nuclee nu este atât de important pe cât ai putea crede. Procesoarele AMD au, în general, de la două la opt nuclee. Intel merge pe două sau patru nuclee și pe HyperThreading, cel care creează încă două sau patru fire de execuție virtuale. Chiar dacă, în general, cu cât vei avea mai multe nuclee, cu atât operațiunile vor fi executate mai rapid, trebuie să ții cont de faptul că majoritatea programelor încă lucrează cu maxim patru nuclee. În general, doar programele de editat video și foto pot trece peste patru nuclee.
Un alt criteriu după care se pot clasifica procesoarele este reprezentat de viteză.

Viteza este măsurată în GHz (gigahertzi) și are rolul de a ne arăta cât de rapid va fi un procesor în a procesa informații. Acest lucru se traduce prin “câte miliarde de pulsuri pe secundă” are un procesor. Viteza este un criteriu important, dar trebuie mereu să o pui în legătură cu numărul de nuclee și arhictectura fiecărei platforme atunci când evaluezi un procesor. Procesoarele actuale pot să ajungă până la maxim 4GHz.

Un alt criteriu care poate fi luat în considerare când vine vorba de tipurile de procesoare este cel al arhitecturii (forma sa interioară). Aceasta poate să fie pe 32 de biți sau pe 64 de biți.

Biții reprezintă cantitatea minimă de date pe care un procesor o poate procesa în același timp. Deci cu cât există un număr mai mare de biți, cu atât un procesor va putea procesa mai multe date în același timp. Astfel, inițial au existat procesoare de 8 și 16 biți, însă acum majoritatea sunt de 32 sau 64.

Procesoarele pe 32 de biți pot să folosească doar 4GB de memorie RAM, în timp ce procesoarele de 64 de biți merge mult mai departe. De aceea, este recomandat în general să alegi un procesor pe 64 de biți.

4. Comparație procesoare: Intel sau AMD?

Intel este cu siguranță cel mai cunoscut nume la nivel global atunci când vine vorba de procesoare iar compania a reușit, în general, să aducă pe piață procesoare cu viteze extrem de bune per nucleu, ceea ce se întâmplă și pentru seria Core 10 și Core 11. Cu toate acestea, în ultimii ani procesoarele AMD au început să prindă din urmă Intel și să atingă viteze și performanțe impresionante, chiar similare cu Intel, în paralel oferind și mai multe nuclee și fire de execuție decât Intel.

AMD Zen 3 are o arhitectură foarte bine optimizată și prezintă și un design nou pentru nucleele sale, având și o topologie nouă pentru memoria cache. Tocmai de aceea, procesoarele Ryzen 5000 pot să ofere frecvențe boost mai mari cu până la 19% mai multe instrucțiuni per ciclu decât procesoarele Zen 2. De asemenea, ele aduc o latență a memoriei cache mai scăzută decât procesoarele Intel generația 10. Cu toate acestea, trebuie menționat că Intel Core 11 ofere o creștere în aceeași notă privind numărul de instrucțiuni per ciclu față de generația 10 și chiar ajunge din urmă procesoarele Ryzen 5000 de la AMD.

Dacă se compară procesoarele între ele, este relevant că litografia pe 7 nm va permite AMD să includă mai multă memorie cache pentru procesoarele sale Ryzen decât Intel. Pentru cea mai mare parte din AMD Ryzen vei avea 32 și 64 de mb memorie cache Level 3. Din acest punct de vedere, procesoarele Intel Core Gen 11, dar și cele din generația 10, par să fie depășite și oferă doar 16 mb de memorie cache pentru modele i9 din generația 11 și 20 mb pentru modelele i9 din generația 10. Dacă ne uităm la procesoarele i7, ele vor avea și mai puțin: 16 mb (jumătate din Ryzen 7). Cele Core i5 vin cu 12 mb iar Core i3 cu doar opt mb.

Probabil că cea mai importantă întrebare pentru tine rămâne: care dintre aceste procesoare oferă un raport calitate-preț mai bun?

Trebuie să știi că pentru activitățile obișnuite de zi cu ale majorității oamenilor, atât procesoarele AMD cât și procesoarele Intel reprezintă alegeri foarte bune. De menționat aici că procesoarele AMD Zen 2 de tip entry-level vor avea un preț maai mic decât cele Intel.

Dar dacă tu cauți performanță pentru operațiuni complexe și vrei și un preț bun, atunci situația devine mai dificilă. Procesoarele AMD Ryzen 5000 vor oferi, în mare, performanțe similare cu cele de la Intel Core Gen 11, însă cele de la Intel vor avea un preț mai mic.

Dacă vrei să îți confecționezi un calculator pentru biroul tău, trebuie să știi că multe procesoare Intel un avantaj: ele vin la pachet cu cipuri grafice deja integrate, deci per total ai putea să ieși mai ieftin. Însă alt lucru de luat în considerare este faptul că procesoarele AMD din gama Zen 2 (cele mai multe mai puternice decât Intel Gen 10) vor include și coolere din fabrică. Chiar dacă nu ai un cip grafic, poate pentru unele persoane prezența unui coole este mai important.

Atunci când vine vorba despre productivitate, trebuie să iei în considerare că procesoarele AMD Zen 2 și Zen 3 vor fi o variantă mai bună ca port calitate-preț. Procesoarele Ryzen 7 și cele high-end Ryzen 9 vor oferi mai multe nuclee și fire de execuție decât procesoare Intel la prețuri similare, au un TDP mai mic, dar și mai multă memorie cache.

Dacă te interesează în primul rând productivitatea și vei avea parte de aplicații care vor folosi mai multe fire de execuție, un AMD Ryzen 7 sau AMD Ryzen 9 reprezintă variante excelente pentru tine. Ele vor veni cu performanțe mai bune decât produsele de la Intel la același preț.

5. Top procesoare laptop

Conform celor de la TechRankUp.com, iată cum arată în acest moment clasamentul celor mai bune procesoare (după performanță):

  1. AMD Ryzen 9 5900HX
  2. Intel Core i9-11980HK
  3. Intel Core i9-11950H
  4. AMD Ryzen 9 5980HS
  5. AMD Ryzen 9 5900HS
  6. Intel Core i9-11900H
  7. Intel Core i7-11850H
  8. Intel Core i7-11800H
  9. AMD Ryzen 7 5800H
  10. AMD Ryzen 7 5800HS

Așadar atunci când vine vorba despre procesorul calculatorului, este extrem de important să fii temeinic documentat pentru a putea lua cea mai bună decizie. Nu există un singur standard la care să te uiți pentru a evalua calitatea unui procesor. Încearcă, înainte de orice, să înțelegi pentru ce vei folosi procesorul: Ce nevoi ai? Cât de rapid vrei să decurgă totul? Cât de complexe vor fi operațiunile pe care le vei face? Poate că acum nu vrei nimic prea complicat, dar în viitor? Trebuie să iei toți acești factori în calcul înainte de achiziția finală.

Nu te uita doar la numărul de nuclee, la viteză, la brand sau la orice alt element luat în izolare. Fă legăturile între toate caracteristicile, vezi de ce ai tu nevoie și ce îți dorești de la un procesor și abia apoi vei putea spune că ai luat o decizie cu adevărat informat.

sursă foto: unsplash.com

0721.540.658