Ventilatorul laptopului merge continuu: care ar putea fi cauzele și ce măsuri poți să iei?

ventilator laptop

Dacă ventilatorul laptopului merge continuu, atunci cu siguranță ceva nu este în regulă. Ventilatorul este acea componentă care are rolul de a opri laptopul din a se supraîncălzi, ceea ce ar putea duce la consecințe grave pentru laptopul tău, fie pe termen lung sau chiar pe termen scurt în cazurile mai grave.

În această situație, cu siguranță că una dintre soluții este să apelezi la un service pentru o curățare a laptopului. Este posibil să se fi adunat mult prea mult praf sau poate și alte elemente cum ar fi resturi, firimituri sau alte elemente, în funcție de felul în care ai grijă de laptopul tău.

Cu toate acestea, există anumite măsuri pe care le poți lua direct la tine acasă, însă înainte de asta trebuie să înțelegi de ce coolerul de la laptop merge continuu. Mai jos vei afla toate detaliile de care vei avea nevoie.

1. De ce merge ventilatorul laptopului continuu?

În primul rând, trebuie să înțelegi că, spre deosebire de un PC care are și unitate centrală, laptopurile sunt dispozitive compacte, care dispun de un spațiu limitat pentru toate componentele lor. Tocmai pentru ca ele să îți ofere flexibilitatea de care ai nevoie și să le poți transporta oriunde cu tine cu mare ușurință. Însă acest lucru are și dezavantaje.

Astfel că atunci când încerci să duci la capăt sarcini care ar putea să aibă nevoie de mai multă putere, cum ar fi un joc video, streaming pentru serialul preferat, editat video, multe tab-uri deschise în browser etc, temperatura laptopului va crește. Consecința creșterii temperaturii este că atunci se va activa ventilatorul care va încerca să îți răcorească laptopul. Cu toate acestea, există posibilitatea ca ventilatorul să nu facă față și laptopul să se supraîncălzească oricum.

Iată mai jos câteva motive pentru care s-ar putea supranîncălzi laptopul tău:

  • Sunt acoperite zonele în care ventilatorul are nevoie de spațiu pentru a elimina aerul. Acest lucru se întâmplă dacă vei plasa laptopul pe o suprafață moale sau inegală, unde poate să stea înclinat cum ar fi o pernă, la tine pe picioare sau chiar direct pe pat.
  • Laptopul se poate supraîncălzi și din cauza prafului, mizeriei sau firelor de păr; în această situație ventilatorul nu va mai funcționa la capacitate maximă
  • Ai putea să ai probleme cu hardware-ul din laptop, cum ar fi o baterie învechită sau pasta termală care se degradează (pasta este o substanță care împiedică și ea supraîncălzirea laptopului).

2. Ce măsuri ai putea să iei pentru a evita supraîncălzirea laptopului?

Atunci când vine vorba despre supraîncâlzirea laptopului, primul pas pe care trebuie să îl faci întotdeauna este să ai grijă cum îți folosești laptopul. Asta înseamnă în primul rând să îl utilizezi exclusiv pe suprafețe dure: pe masă, pe birou etc. În niciun caz un laptop nu trebuie plasat pe o suprafață moale cum ar fi un pat, o pernă, un fotoliu etc. Acest lucru va bloca aerisirile, iar venitlatorul nu va mai putea funcționa la capacitate maximă, ceea ce va duce la încingerea laptopului.

Desigur că ai întotdeauna varianta, dacă ești mai priceput, să desfaci laptopul (îi vei înlătura carcasa și bateria) și să încerci să cureți chiar tu ventilatorul, dacă vei observa că este prea mult praf prezent. Cu toate acestea, aici se pot face ușor greșeli și ar fi indicat să lași treaba asta pe mâinile profesioniștilor și să vizitezi un service pentru o curățare profesionistă.

Ar fi recomandat, dacă observi că se încinge ușor laptopul, să încerci să lucrezi mai organizat și să încerci să nu îl suprasoliciți, mai ales dacă este vorba de un laptop mai vechi pentru că acesta nu va mai avea aceeași capacitate ca la început, în mod evident.

Astfel, când vine vorba despre supraîncălzirea laptopului, ceea ce duce la funcționarea continuă a ventilatorului, există măsuri pe care le poți lua și acasă, atât preventive cât și retroactive, însă cel mai bine ar fi să mergi la un service pentru a diagnostica în mod clar problema.

sursă foto: unsplash.com

0721.540.658