4 acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi dacă laptopul tău se încălzește prea tare

Majoritatea oamenilor de vârsta noastră folosesc un laptop în cea mai mare parte a zilei lor. Aceste sisteme portabile sunt deosebit de comode, fiabile și de mare ajutor atunci când trebuie să-ți desfășori activitatea în transport sau în vacanță. Un laptop care slujește de câțiva ani, chiar dacă are o performanță încă decentă, sunt șanse foarte mari să aibă o problemă cu temperatura.

De ce se încing laptopurile?

În peste 80% din cazuri, trecând peste cazul laptopurilor pentru care încălzirea este o cauză a grosimii lor foarte mici și a procesorului puternic, cel mai important motiv pentru încălzirea unui sistem portabil este praful. Folosirea unui notebook în pat, pe plapumă, cu toate găurile de ventilare acoperite nu se reflectă într-o temperatură ridicată doar pentru momentele respective, ci și pe termen lung. Praful este absorbit de oriunde, inclusiv de pe materialul textil, se depune pe ventilatorul sau ventilatoarele din laptop, iar acesta se înfierbântă.

Ce putem face?

1. Ideal ar fi să vă petreceți cea mai mare parte a timpului folosind laptopul la birou, pe o suprafață dură, plană. Dacă țineți neapărat să stați cu el în pat, ar fi bine să-l așezați tot pe o suprafață dreaptă, o placă din lemn sau un fund de sticlă fiind alternative ieftine la un cooling pad mai scump. O carte groasă poate fi de asemenea o soluție, dar mai bine folosiți ceva dispensabil.

2. Dacă petreceți mult timp la birou și laptopul nu se răcește singur, încercați să-l țineți într-o poziție înclinată, cu partea din spate în aer. Ca să reușiți, puteți folosi multe trucuri, dar chiar și două furculițe puse sub colțurile din spate ar fi o variantă foarte la îndemână. Eventual, uitați-vă atent pe unde iese aer cald din laptop și aveți grijă ca găurile sau spațiile respective să nu fie blocate sub nicio formă. În general, puteți improviza singuri, întrucât există o sumedenie de soluții gratuite care să vă ajute, depinde care vă este mai comodă.

3. Puteți utiliza un cooling pad. Investiția într-un cooling pad, pe termen lung, este cea mai bună, iar dacă vă luați unul de calitate aveți și mai mult de câștigat, deoarece îl veți putea folosi și la alte laptopuri. Recomandabil este să vă orientați, către un cooling pad cu ventilatoare cât mai mari, preferabil două, deoarece sunt mai eficiente și nici nu strâng atât de mult praf.

4. Dacă totuși problema persistă, cel mai probabil va fi nevoie să apelați la un serviciu de curățare a laptopului sau îl veți curăța personal. Practic oricine poate executa această operaţiune, fiind una simplă: după ce ați desfăcut cu grijă laptopul, găsiți-i coolerul, încercând să nu atingeţi alte componente din interior, pentru a nu dăuna funcționării laptopului. Coolerul este ca un magnet pentru praf, de aceea este necesară curățarea lui sistematică, cel puțin o dată la 2 luni. Deci după ce ați identificat coolerul, începeţi curăţarea propriu-zisă, cu multă grijă. Se poate folosi un spray de aer, o pompă mică sau un alt instrument de care dispuneți. Important e să se curețe orice părticică a acestui detaliu tehnic, pentru o mai bună funcționare ulterioară.

0721.540.658