7 Metode de a-ți optimiza calculatorul

Probabil te-ai lovit de situația neplăcută în care computerul tău nu pare să mai funcționeze la capacitatea lui maximă.

Cu toții dorim să avem un dispozitiv performant, care să nu ne consume timpul și energia mai mult decât trebuie.

Adesea trebuie să apelăm la un specialist când nu ne mai putem folosi computerul cum ne-am dori. Adesea intervenția unui specialist te poate lăsa fără laptop câteva zile, iar costurile sunt pe măsură. Pentru a evita acest tip de situație, trebuie să ai grijă să îți optimizezi calculatorul constant.

Poți avea grija de laptopul sau computerul tău personal cu câteva sfaturi practice, care îi vor prelungi durata de viață, dar și performanta va rămâne la nivelul la care dorești.

Asigură-te că folosești un antivirus

Este foarte simplu să „prinzi” un virus, însă se poate dovedi un chin să scapi de el. Infectare cu viruși poate duce la scurgerea de date sensibile sau chiar pierderea de fișiere importante.

Pentru a evita asemenea situații neplăcute, asigură-te că ai calculatorul mereu protejat de un antivirus de calitate.

Folosește doar programele oficiale

Fiecare producător va avea programele software special create pentru fiecare model de calculator în parte. Aceste programe sunt optimizate conform componentelor laptopului și capacităților sale.

Instalarea de programe software ce nu au fost dezvoltate de către furnizor poate duce la afectarea performanței calculatorului, dar și la pierderea garanției.

Folosește doar programele de care ai nevoie

O cauza a scăderii performanței poate fi instalarea prea multor programe, care, uneori, intră în conflict cu anumite componente sau programe de bază.

Așadar, încearcă pe cât posibil să limitezi programele instalate. Instalează doar programe pe care le folosești constant.

Nu modifica fișierele

Desigur, dacă este vorba de fișiere create de tine, le poți modifica fără probleme.

Este foarte important să nu modifici fișierele ce țin de sistemul de operare. Chiar și simpla lor mutare în alt dosar, poate afecta performanța calculatorului.

Curăță-l de praf

Praful este cel mai mare inamic al echipamentelor electronice. Aceste se depune cu ușurință pe componentele interne, afectând astfel performanța lor.

Dacă praful ajunge ușor în interiorul calculatorului, nu putem zice că este la fel de simplu să-l și dăm afară. Adesea, calculatorul trebuie desfăcut, pentru a avea acces la componentele interne și pentru a le putea curăța corespunzător de praf.

Cel mai sigur este să apelezi la un centru specializat, pentru a nu afecta din greșeală componentele interne.

Șterge ce nu ai nevoie

Informațiile temporare stocate de motoarele de căutare, adesea încetinesc performanța calculatorului.

Pentru a-l optimiza, șterge din când în când informațiile temporare (cache). Vei observa că viteza de încărcare a paginilor web se va îmbunătăți simțitor.

Totodată, asigură-te că, din când în când, revizuiești documentele stocate. Dacă sunt prea multe, pot afecta performanța calculatorului. Astfel, poți grupa de exemplu pozele pe ani și să le copiezi pe un CD, DVD sau o unitate externă de stocare (HDD).

Mentenanța

În afară de curățarea periodică de praf a componentelor interne, sunt câteva alte setări pe care le poți face singur pentru a-ți optimiza calculatorul.

Nu este nevoie de multe cunoștințe și nu prea ai ce să greșești. Cele mai recomandate acțiuni de către specialiști sunt Disk Clean-up și Disk Defragmentation. Trebuie să apeși doar câteva butoane pentru a rula aceste procese simple de întreținere.

În funcție de versiunea sistemului de operare, aceste procese pot fi în diferite locații. Caută exact unde le poți găsi conform sistemului de operare folosit.

Nu în ultimul rând, poți oricând să îți îmbunătățești cunoștințele despre mentenanța și optimizarea computerelor. Poți urma câteva cursuri online de optimizare pentru a afla mai multe despre acest subiect pentru a a-ți întreține calculatorul cât mai bine.

0721.540.658