De ce se blocheaza laptopul? – Cauze si rezolvari facile

De ce se blocheaza laptopul - Cauze si rezolvari facile

Laptopul reprezinta un echipament folosit des de iubitorii jocurilor video si a surfingului pe internet, fiind de nelipsit din majoritatea caselor din Romania. In ultima vreme, a devenit esential in conditiile muncii de acasa si din ce in ce mai utilizat intr-o multitudine de domenii, inclusiv in scoala online. Din pacate, uneori apar probleme care se manifesta sub forma blocarii laptopului, adica acesta nu mai raspunde la nicio comanda sau o face, dar cu mare intarziere. Cauzele sunt diverse, din fericire majoritatea putand fi usor de indepartat.

In articolul de mai jos vei afla care sunt cauzele frecvente ale blocarii dispozitivului si la ce solutii ai putea sa apelezi pentru a rezolva situatia.
 

 

1. De ce se blocheaza laptopul: care sunt cauzele frecvente ale blocarii dispozitivului?

Cel mai adesea laptopul se blocheaza din cauza problemelor fizice, mai ales cand temperatura interna a dispozitivului depaseste o anumita limita. Asta se intampla daca praful astupa gaurile de ventilatie si impiedica traseul normal al aerului care are rolul de a raci componentele interne, precum procesorul, placa video sau hard disk-ul. Pentru a functiona corespunzator, trebuie sa li se asigure o temperatura anume. Cand aceasta depaseste limita, procesorul nu va mai functiona corect, iar viteza laptopului va fi incetinita sau dispozitivul se va bloca cu totul.

laptop blocare

O alta problema fizica se refera la defectarea placii video. In acest caz, laptopul se blocheaza brusc iar pe ecran nu mai apare nimic sau se vor observa niste imagini amestecate. Cauza este, de obicei, suprasolicitarea prin rularea unor jocuri de ultima generatie sau a unor programe de editare video, ce depasesc posibilitatile dispozitivului.

Blocarea laptopului poate avea si cauze de software, cunoscandu-se faptul ca exista virusi cu un astfel de efect. Daca laptopul se blocheaza la pornire, sunt mari sanse ca defectiunea sa vina de la Windows-ul instabil sau de la problemele de BIOS. In fine, o ultima cauza a blocarii poate fi reprezentata de insuficienta memoriei RAM, in conditiile in care se vor folosi programe si aplicatii cu cerinte ridicate.

2. Ce solutii se pot aplica atunci cand se blocheaza laptopul?

In majoritatea cazurilor, solutia pentru evitarea blocarii laptopului este la indemana si poate fi aplicata, fie de catre proprietar, fie apeland la un service specializat:

  • Primul lucru care ar trebui facut este sa se dea restart fizic prin apasarea butonului de start timp de 10 secunde, urmata apoi de scoaterea din priza a dispozitivului si demontarea acumulatorului pentru cateva zeci de secunde. In acest mod, de cele mai multe ori, laptopul isi va reveni in urma resetarii complete;
  • Daca asta nu rezolva situatia, ar trebui controlat ca nu cumva sa se infierbante prea mult din cauza infundarii gurilor de aer. Semnul ca exista aceasta problema este temperatura ridicata in zona orificiilor si in partea inferioara a laptopului. In acest caz, cea mai buna optiune este apelarea la serviciile unui specialist ce va curata de praf interiorul. Totul dureaza cateva zeci de minute, iar investitia este una modica;
  • Daca situatia este creata de un virus sau de un alt program de tip malware, rezolvarea poate fi instalarea unui antivirus performant si scanarea dispozitivului pentru descoperirea problemei si inlaturarea ei. In cazul in care operatiunea nu este eficienta, se poate folosi optiunea de system restore, aducandu-se programele la o stare dintr-o data anterioara;
  • Montarea unor placute suplimentare de memorie RAM rezolva, in cele mai multe cazuri, problema unui laptop care raspunde greu comenzilor sau care se blocheaza atunci cand ruleaza programe complexe. Procesul poate fi derulat intr-un service, cu rezultate vizibile imediat;
  • Exista situatii in care sistemul de operare, mai ales Windows-ul, nu este foarte stabil si, in timp, poate sa functioneze deficitar din diferite motive. O reinstalare a sistemului de operare sterge setarile si programele deja instalate, eliminand si sursa problemei. Trebuie sa se aiba in vedere, insa, ca un astfel de procedeu presupune pierderea datelor personale de pe hard disk, de aceea se recomanda o salvare a acestora pe un mediu extern (de exemplu, un stick).

In concluzie, blocarea laptopului nu trebuie sa provoace panica proprietarului, utilizatorii trebuind sa stie ca exista solutii la indemana pentru a-l readuce la vechile performante, precum cele din momentul achizitiei.

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.

0721.540.658