Semnal WiFi mai puternic – Metode de amplificare a retelei wireless

semnal-wifi-1

Internetul a devenit o parte extrem de importanta a vietii de zi cu zi, fiind folosit intr-o multitudine de imprejurari, pentru munca sau distractie. Utilizatorii retelei de Internet doresc ca dispozitivele lor (laptop, smartphone, televizor) sa functioneze la o viteza superioara si sa aiba mobilitate completa, fara a fi nevoiti sa le conecteze la cabluri. Aceasta utilitate este oferita de catre reteaua wireless, care, prin intermediul unui modem, emite semnal WiFi prin care Internetul poate fi accesat direct de pe dispozitiv si nu prin cablu.

In articolul de mai jos vei descoperi de ce este semnalul WiFi mai slab in interiorul casei si care sunt metodele pe care le poti utiliza pentru a-l amplifica.


1. De ce semnalul WiFi este mai slab in casa?

Internetul de tip wireless functioneaza prin undele radio transmise de la routerul WiFi catre diferite dispozitive compatibile (telefon, laptop sau chiar televizor). Lungimea de unda a semnalelor este situata intre 2,4 si 5 GHz, ceea ce inseamna ca trec greu prin anumite bariere, cum ar fi zidurile groase, vegetatia si mai ales constructiile metalice. De cele mai multe ori, motivul semnalului WiFi slab in casa este plasarea routerului intr-un spatiu impropriu (in drumul spre dispozitiv semnalul trece prin 2 sau 3 pereti, ceea ce face sa fie diminuat, iar viteza sa scada).

semnal-wifi-2

Un alt motiv al semnalului slab are legatura cu plasarea incorecta a routerului intr-un anumit punct al locuintei, spre exemplu, atunci cand nu se asaza intr-o pozitie adecvata. Antenele directionale radiaza semnalul orizontal intr-un unghi de 360 de grade, intr-o forma aproximativ de gogoasa, asa ca semnalul va fi mai puternic in lateral si mai slab pe directia verticala. Daca routerul este asezat cu antenele orientate in lateral, semnalul va fi mult mai slab, iar dispozitivele se vor conecta cu greu sau deloc la Internet. O alta greseala este plasarea acestuia langa alte aparate electronice care emit unde radio si care ar putea interfera cu semnalul WiFi.

De asemenea, probleme pot aparea si in cazul folosirii unor echipamente de generatie mai veche, care nu beneficiaza de avantajele oferite de routerele noi. Specialistii recomanda ca echipamentele mai vechi de 3 ani sa fie inlocuite pentru a putea beneficia de intreaga viteza pe care o pot oferi.

2. Metode de amplificare a semnalului WiFi

Persoanele care se lovesc de probleme legate de semnalul slab WiFi in interiorul locuintei au la dispozitie cateva solutii ce le pot imbunatati in mod considerabil experienta navigarii pe Internet:

semnal-wifi-3

  • Instalarea celor mai noi drivere ale placii wireless de pe laptop poate sa imbunatateasca intr-un mod evident functionarea semnalului WiFi. Exista service-uri specializate, care ofera astfel de servicii la costuri minime. Operatiunea dureaza doar cateva minute si nu presupune desfacerea echipamentului;
  • Plasarea routerului WiFi intr-un spatiu situat in mijlocul locuintei asigura un semnal puternic in toate camerele. Daca acest lucru nu este posibil, se recomanda ca acesta sa fie plasat in camera in care se va folosi cel mai mult dispozitivul;
  • Montarea unor antene suplimentare sau de dimensiuni mai mari duce, cu siguranta, la o crestere a calitatii semnalului WiFi. Aceste echipamente se monteaza foarte usor si rapid prin infiletare, iar investitia necesara este minima;
  • Pentru utilizatorii avansati, poate fi utilizata optimizarea setarilor routerului WiFi prin alegerea unui canal diferit sau prin selectarea unor optiuni diverse;
  • In cazul in care echipamentul pentru semnalul WiFi are o varsta apreciabila, cea mai buna solutie este sa fie inlocuit cu unul nou si performant. In ultima vreme au aparut noi metode de amplificare, ceea ce duce la disponibilitatea semnalului in toata locuinta, chiar daca anterior, in respectivele zone, nu era deloc;
  • In cazul locuintelor cu multe incaperi si cu obstacole metalice in calea semnalului, exista posibilitatea montarii unor dispozitive care il extind. Acestea se conecteaza direct la priza, capteaza semnalul routerului, il amplifica si-l transmit mai departe in zone in care, de altfel, acesta nu ar putea ajunge.

In concluzie, amplificarea semnalului WiFi pentru Internet este posibila cu eforturi minime, de cele mai multe ori, ce tin de simpla amplasare corecta a routerului sau de o simpla updatare a driverelor placii de retea a laptopului.

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com, Unsplash.com.

0721.540.658