Adaugarea memoriei RAM – Cel mai BUN tip de upgrade pentru laptop

Adaugarea memoriei RAM - Cel mai BUN tip de upgrade pentru laptop

Laptopul reprezinta un dispozitiv nelipsit din casele oamenilor, avand un rol esential in viata moderna si fiind folosit atat pentru munca cotidiana, cat si pentru recreere. Investitia in achizitia unui laptop nou este destul de mare, mai ales daca sunt cautate modele performante, care sa faca fata cerintelor actuale.

O solutie pentru evitarea unor cheltuieli inutile este upgradarea vechiului dispozitiv prin schimbarea unor componente sau prin adaugarea unora noi, care sa creasca in mod vizibil performantele dispozitivului. Dintre upgrade-urile posibile, cel cu un impact extraordinar este suplimentarea memoriei RAM, operatiune usor si rapid de pus in practica, care necesita o investitie minima.

In articolul de mai jos vei descoperi de ce este indicat sa se faca un upgrade la memoria RAM si care este cea mai buna solutie in acest sens.

1. De ce este indicat sa se faca upgrade la memoria RAM a laptopului

Performantele unui laptop sunt date, in principal, de 3 componente: viteza procesorului, memoria RAM si placa video. Acestea lucreaza impreuna pentru a rula, in conditiile cele mai bune, diferite tipuri de programe, cum ar fi procesoarele de text, imagini si video, navigarea pe Internet sau chiar jocurile video de ultima generatie.
Proprietarii de laptopuri se lovesc de multe ori de o incetinere generala a sistemului, mai ales cand ruleaza concomitent mai multe programe.

Micsorarea vitezei si blocajele au drept principala cauza cantitatea insuficienta a memoriei RAM, ceea ce poate exaspera pe majoritatea utilizatorilor, deoarece pierd timp pretios asteptand ca laptopul sa indeplineasca comenzile date. Solutia ideala pentru rezolvarea problemei este suplimentarea memoriei RAM prin montarea unei placute noi sau prin adaugarea uneia alaturi de cea initiala. Operatiunea poate fi efectuata in orice service, dureaza cateva zeci de minute si poate fi realizata prin investirea unei sume minime.

Majoritatea laptopurilor de pe piata au o configuratie medie, avand montat o singura placuta de 4 GB de memorie RAM. Acest lucru este insuficient, mai ales in conditiile in care se doreste utilizarea unor programe performante sau vizionarea unor firme la calitate 4K. In cazul jocurilor video de ultima generatie, 4 GB sunt insuficienti pentru rularea chiar si la cele mai reduse setari.

Specialistii recomanda, pentru cea mai buna experienta in utilizare, ca un laptop de tip office sa aiba minim 8 GB, iar unul de gaming, minim 16 GB. Vestea buna e ca producatorii placilor de baza, pe care se afla placutele RAM, s-au gandit la dorinta proprietarilor de a-si upgrada echipamentul si au montat minim 2 astfel de sloturi, ceea ce face posibil adaugarea unei noi placute de acest tip.

Memorie RAM

2. Care este cea mai buna solutie pentru realizarea unui upgrade al memoriei RAM a laptopului

Operatiunea de suplimentare a memoriei RAM nu presupune existenta unor cunostinte tehnice aprofundate, dar trebuie facuta cu grija, pentru ca, in caz contrar, pot aparea defectiuni grave ale sistemului. De fapt, in afara catorva modele care au carcase speciale, ce permit montarea unei placute RAM fara ca laptopul sa fie desfacut, majoritatea dispozitivelor trebuie demontate in totalitate, iar procedeul nu este intotdeauna la indemana amatorilor. Specialistii recomanda ca upgradarea sa fie efectuata intr-un service, motivele fiind evidente:

In cazul demontarii unui laptop de catre proprietar, cand acesta se afla inca in garantie, inseamna pierderea acestui beneficiu, asa ca orice defectiune ulterioara trebuie reparata prin eforturi financiare proprii. Aproape toate magazinele ofera posibilitatea adaugarii de memorie RAM dupa finalizarea cumpararii, fara sa se piarda garantia;

Demontarea dispozitivului poate fi, uneori, complicata. Astfel, este bine sa se respecte anumiti pasi, care, daca sunt uitati, l-ar putea deteriora. Un exemplu in acest sens este energia statica, ce se poate descarca de la persoana catre piesele sensibile in momentul in care sunt atinse intr-un mod impropriu;

Costurile pentru realizarea upgrade-ului nu sunt mari, iar economisirea lor nu merita riscurile ce ar putea aparea in urma efectuarii ei acasa.

upgrade

In concluzie, upgradarea memoriei RAM a laptopului poate reprezenta o idee geniala pentru persoanele care vor sa dea o viata noua vechiului echipament, fara investitii masive in acest sens.

Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com

0721.540.658