Procesorul- punctul de pornire în alegerea unui laptop performant
Atunci când începem să ne documentăm în vederea procurării unui laptop bun, trebuie să ținem cont de faptul că toate componentele sunt importante. La ora actuală, laptopurile au devenit tot mai fiabile, au început chiar și producătorii mai modești să lanseze laptopuri destul de bune, dar nu chiar toate seriile sunt foarte performante. Așadar atenție mare la ce alegere urmează să alegem.
În parte, procesorul contează la fel de mult ca celelalte componente. Dacă alegem o placă video puternică, alături de aceasta un procesor bun va face performanță.
Dintre cele mai în vogă branduri și serii de producție, ne vom referi mai jos la câteva dintre ele și la caracteristicile care le fac mai mult sau mai puțin avantajoase:
Procesoarele de tipul Intel Atom, Pentium și Celeron posedă opțiuni foarte asemănătoare cu preț scăzut, însă nu oferă prea multă putere de calcul și sunt suficiente doar pentru navigare web, conținut multimedia, utilizarea aplicațiilor de birou și alte activități simple. Conform părerilor utilizatorilor, Atom garantează o autonomie de durată, în timp ce Celeron și Pentium sunt ceva mai performante ca funcționare. În general sunt acceptabile, mai ales dacă se cere pe ele un preț decent.
Procesoarele Intel Core din gama ULV. Ușor de recunoscut după sufixul „U” din denumirea procesorului, acestea sunt „inima” celor mai multe laptopuri lansate pe piață și desigur un etalon al puterii mobile. Începând de la micuțul Core i3 și urcând până la puternicul Core i7, acestea oferă performanțe bune și sunt cele mai recomandate alegeri pentru un utilizator obișnuit care caută un laptop pentru utilizare zilnică. În cazul variantei Core i5, prețul și performanța se echilibrează în mod optim, așa că ar fi o alegere înțeleaptă.
Procesoare de tipul AMD din seriile A, E și FX: mai puternice decât modelele anterioare, acestea sunt implementate în general pe laptopurile accesibile și au un raport preț/performanță bun, fiind apte pentru navigare web, redare media și aplicații mai puțin pretențioase. Cedează însă la capitolul autonomie. Dar nici serviciile de curățare laptop nu sunt prea scumpe, așa că cele câteva „trucuri” de prelungire a autonomiei pot fi aplicate cu ușurință, iar varianta AMD ne va satisface pe bune.
Procesoarele Intel din gama Core M: niște modele mai noi care sunt pe piață de peste doi ani de zile, acestea au un consum de energie redus, ceea ce le permite să efectueze răcire fără ventilator și au o putere de procesare suficient de bună pentru a se apropia de un Intel Core i5. Din păcate, aceste procesoare sunt cam scumpe, la fel ca și laptopurile care le folosesc.
Procesoarele Intel Core din gama HQ, MQ sau HK. Reprezintă cele mai puternice procesoare Intel pentru laptopuri, acestea sunt oferite în configurații quad-core și sunt mult mai puternice decât suratele lor cu „U” în coadă. Cei care doresc un laptop cât mai puternic, cum ar fi cele pentru jocuri sau editare grafică, trebuie să se orienteze anume către aceste modele, însă puterea ar putea însemna zgomot mai mare la răcire și o autonomie mai redusă a bateriei.