Componentele calculatorului – cunoasterea elementelor esentiale ale unui sistem de calcul

Componentele calculatorului – cunoasterea elementelor esentiale ale unui sistem de calcul

Instalarea componentelor unui claculator pe o placa de baza

Calculatoarele sunt instrumente de lucru sau de joaca omniprezente azi in majoritatea locurilor de munca sau domiciliilor. Desigur, de la inventarea primelor masini de calcul si a primului calculator in adevaratul sens al expresiei – masivul ENIAC construit in 1943 si care cantarea nu mai putin de 30 de tone folosind circa 18000 de lampi – cuceririle tehnologice ce au avut loc de-a lungul timpului au dus azi la miniaturizarea acestor device-uri care au o putere de calcul imensa raportata la “stramosii” acestora.

Calculatoarele de azi sunt prezente intr-o varietate de forme, de la cele fixe, de tip desktop sau PC, pana la laptopurile ultraportabile. Insa majoritatea acestor echipamente de calcul sunt construite dupa unele principii identice si contin o serie de componente care, chiar daca se diferentiaza prin dimensiuni si caracteristici tehnice, sunt comune.

In acest articol vei afla care sunt componentele unui calculator sau laptop si care este legatura intre acestea, legatura care face ca sistemul sa functioneze in modul unitar binecunoscut.

1. Componentele unui calculator si importanta cunoasterii acestora

Pentru un incepator in domeniul IT, componentele unui calculator pot trezi chiar si azi unele intrebari. Lumea computerelor este una in continua expansiune, asemenea unui univers infinit dintr-o opera science-fiction, tehnologiile noi avand azi o rata de aparitie si de implementare cu mult superioara celei de acum nu mai tarziu de jumatate de secol. Astfel pentru multi oameni care nu sunt inca conectati in veritabilul vartej al descoperirilor tehnologice poate parea o misiune destul de dificila aceea de a identifica si de a sti cu precizie care sunt principalele componente ale unui calculator si care sunt functiile specifice pe care acestea le asigura.

1 componentele calculatorului vazute din interior

Din fericire, problematica de baza din domeniul IT ramane neschimbata de-a lungul timpului gratie respectarii unor standarde globale. Astfel se poate spune cu precizie azi ca aproape toate calculatoarele, cel putin cele din sfera comerciala si a uzului personal, fie ele de tip desktop sau laptopuri, au anumite componente comune.

In ceea ce priveste piesele laptopului sau componentele calculatorului acestea se pot clasifica in:

  • Piese sau componente de baza
  • Componente interne
  • Componente de tip input
  • Componente de tip output

Nevoia de a detine azi un computer sau un laptop nu mai este una incadrata in categoria produselor de lux asa cum era cazul acum cateva decenii. Azi, multumita productiei de scara si a miniaturizarii pieselor precum si a reducerii costurilor de productie, detinerea unui sistem de calcul propriu nu mai este o problema spinoasa. In plus, viata moderna, conectata aproape in permaenta la internet si modul de a executa sarcinile de serviciu ori temele scolare fac ca prezenta unuia sau mai multor calculatoare sau laptopuri sa fie aproape o necesitate in inventarul de bunuri personale ale oricarei persoane sau familii.

Desigur exista varianta de a cumpara un sistem gata asamblat de pe raftul unui magazin de profil, insa cunoasterea componentelor PC-ului sau laptopului pe care il achizitionezi poate oferi o multime de avantaje mai ales din perspectiva cunoasterii modului in care toate aceste piese lucreaza impreuna si a functiilor pe care le indepliesc.

Cu toate ca daca nu esti destul de experimentat in domeniul reparatiilor laptopurilor sau depanarii calculatoarelor (PC) nu este indicat sa te apuci sa incerci sa umbli in interiorul unui astfel de device, totusi, cunoscand principalele componente ale unui calculator iti va fi mai usor sa soliciti ajutor de specialitate si sa intelegi care este problema atunci cand aceasta apare in functionarea device-ului tau.

De asemenea, cunoscand componentele calculatorului si rolul lor in functionarea acestuia vei putea sa intelegi de ce ai nevoie in viitor pentru a putea face un upgrade. Vei putea achizitiona astfel acele piese care sunt mai potrivite scenariilor de lucru la care folosesti computerul sau laptopul, fie ca este vorba de gaming, randare 3D, modelare grafica, programare, editare video sau proiectare, sau orice alte scopuri.

2. Componentele unui PC fara de care sistemul nu poate functiona

2 componentele calculatorului intr-o carcasa PC

In general, un computer sau un laptop este alcatuit dintr-o serie de componente principale fara de care sistemul, in ansamblul sau, nu poate functiona. Aceste componente sunt considerate structurale in arhitectura unei masini de calcul moderne.

  • Placa de baza
  • Placile de baza sunt circuite imprimate care au rolul de a crea o baza de sustinere si functionare pentru toate celelalte componente principale ce se ataseaza de aceasta si chiar conectarea cu elemnetele de input si output despre care vei afla cateva detalii in continuarea articolului.

    Placile de baza sunt prevazute cu o serie intreaga de conectori pentru diverse cabluri asa cum este cazul celor de alimentare sau de transport si transfer a datelor. De asemenea, in arhitectura unei placi de baza pot fi identificate un numar variabil de sloturi potrivite pentru conectarea unor componente precum placa video, procesorul, placa de sunet, placile de retea si altele.

    Placile de baza moderne incorporeaza o mare parte din componentele care, cu ceva timp in urma, erau distincte. Astfel, componente precum cele care fac legatura cu reteaua internet sau intranet sau cele care asigura emiterea de sunete sunt, de regula, integrate in structura acestui device.

    De asemenea, placa de baza contine o serie intreaga de tranzistori, diode, jumperi, sloturi care se asigura ca toate componentele conectate functioneaza impreuna. Placile de baza au diferite dimensiuni standardizate denumite sub diferite coduri:

    pico-ATX (100mm x 72mm)
    nano-ATX (120mm x 120mm)
    mini-ATX (170mm x 170mm)
    micro-ATX (244mm x 244mm)
    ATX (305mm x 244mm)

  • Procesorul
  • Procesorul sau UC (unitatea centrala) constituie un veritabil creier al oricarui computer sau laptop. Aceasta piesa se ocupa de calcule si procesarea tuturor informatiilor si datelor precum si de efectuarea de comenzi catre toate celelalte componente la viteze incredibil de mari.

    Procesoarele moderne de azi sunt capabile sa execute un numar de operatii si calcule care acum mai bine de 30-40 de ani nici macar nu puteau fi estimate. Acest lucru poate avea loc multumita proceselor moderne de fabricatie care permit integrarea unui numar net superior de tranzistoare pe o unitate de masura tot mai mica. Astfel, tehnologia de producere a procesoarele care tine cont marimea tranzistoarelor folosite, atins in prezent masura de 7nm (nanometri) a unui astfel de tranzistor.

    Fara procesor, un computer sau un laptop nu poate functiona. Functionarea procesorului genereaza o cantitate insemnata de caldura, si de aceea, aceste componente sunt prevazute cu un cooler (un ansamblu de tip radiator din metal cu inalta conductivitate termica racit de un ventilator). Desigur, in sistemele performante folosite la creatia grafica si in jocuri exista coolere cu lichid care asigura o racire superioara.

  • Memoria RAM
  • Memoria RAM (de la acronimul Random Access Memory) este de fapt un tip de memorie pe termen scurt care lucreaza in stransa legatura cu procesorul. Memoria RAM are rolul de a stoca cantitatile de date care urmeaza a fi procesate de unitatea centrala. Desi aceasta componenta poate citi si scrie date cu o viteza uimitoare, ea nu are posibilitatea de a stoca date si informatii odata ce computerul este inchis.

    Cantitatea de memorie RAM este direct proprotionala, pana la un punct, cu viteza de procesare, deoarece procesorul are mai multe date la dispozitie in mod rapid si nu mai trebuie sa astepte disponibilitatea acestora. Computerele moderne pot avea de la 4GB RAM pana la peste 64GB RAM in barete distincte. Tipul actual de memorie RAM este DDR SDRAM ( acronimul de la Double Data Rate – Synchronous Dynamic Random Access Memory).

  • Placa video
  • Placa video are rolul de a procesa datele si informatiile care au legatura cu elementele vizuale si redarea acestora pe un periferic de tipul monitorului sau ecranului. In arhitectura unui computer pot exista placi grafice integrate – in ansamblul procesorului, sau placi grafice dedicate.

    Placa grafica integrata in procesor este de fapt un cip construit in interiorul arhitecturii acestuia. Un computer prevazut cu un asfel de procesor poate functiona decent din punct de vedere al graficii si nu are nevoie neaparat de o placa video dedicata, totusi performanta video va fi limitata, fiind suficienta pentru sarcini mai simple, asa cum este cazul procesoarelor de text sau a unor jocuri mai putin solicitante.

    Placile video dedicate sunt separate de procesor si contin propria unitate de procesare precum si o cantitate variabila de memorie. Aceste placi grafice sunt utile atunci cand este vorba de jocuri complexe si solicitante din punct de vedere vizual, precum si in scenariile de lucru ce implica randarea 3D, editarea video, designul grafic.

  • Mediul de stocare
  • Dupa cum ai vazut deja, memoria RAM nu poate stoca date si informatii decat in timpul in care computerul este deschis si pentru un timp destul de scurt. De aceea este nevoie de un mediu de stocare care sa poata stoca datele pe termen nelimitat chiar si atunci cand device-ul este inchis.

    Astfel, una din componentele esentiale ale unui computer este hard-disk-ul (HDD) sau solid state disk-ul (SSD). Diferenta dintre aceste doua tipuri de stocare consta in viteza de citire si scriere a datelor si in tehnologia de constructie. HDD este constituit din parti mecanice in miscare, asa numitele discuri magnetice cu capete de citire, si este mai incet avand o viteza maxima de scriere/citire a datelor de pana la 100MB/secunda.

    SSD-urile au o tehnologie superioara de constructie, asemanatoare memorie flash ce poate fi intalnita la celebrele stick-uri USB si au viteze superioare de scriere/citire, in jur de 500MB/s si pot atinge chiar si 7000MB/s in vazul modelelor NVMe SSD.

  • Sursa de alimentare
  • Nici o componenta a unui computer sau laptop nu ar putea functiona fara alimentarea cu energie electrica. De aceea, sursa este un element important in ansamblul unui calculator. Ceea ce trebuie sa afli inainte de achizitionarea unei surse de calculator este cunoasterea puterii necesare functionarii tuturor celorlalte componente. Este indicat sa alegi o sursa cu o putere superioara consumului actual pentru a te asigura ca aceasta va putea alimenta si eventuale componente adaugate ulterior.

    Laptopurile beneficaza de baterii reincarcabile care asigura alimentarea componentelor interne. Acesti acumulatori se reincarca cu ajutorul unor incarcatoare de laptop cu o putere adecvata capacitatii fiecarei baterii.

    3. Lista componentelor PC-ului care asigura o experienta moderna de utilizare

    Un calculator nu ar fi complet fara perifericele sale. Dintre acestea cele mai importante sunt:

  • Monitorul
  • Pentru a opera un calculator, monitorul este un element periferic de o importanta cruciala. Aceste device-uri asigura afisarea textelor, imaginilor si materialelor video. Unele modele de monitoare pot avea chiar si difuzoare incorporate asemanandu-se din acest punct de vedere cu televizoarele.

    Modelele moderne de monitoare si display-urile laptopurilor sunt construite prin tehnologia moderna LED, cu un consum energetic redus. Rezolutiile monitoarelor pot atinge azi 4K sau 3840 × 2160 pixeli si diagonale care ating dimensiunile unor televizoare mari.

  • Tastatura si mouse-ul
  • Tastaturile constituie modul principal de comunicare al omului cu computerul. Tastarea anumitor butoane se traduce in transmiterea anumitor date pe care calculatorul le poate interpreta si folosi in mai multe feluri, de exemplu executarea unei comenzi dintr-un program sau imprimarea unui text intr-un document electronic.

    Mouse-ul asigura mutarea usoara a unui cursor virtual pe ecranul unui monitor si asigura astfel o experienta de utilizare mult mai intuitiva. Desigur, si mouse-ul este prevazut cu cateva butoane, de la un numar de 3 in cazul celor mai uzuale modele pana la cele de gaming care pot acomoda butoane speciale pentru diverse comenzi specifice.

  • Imprimanta si scannerul
  • Imprimantele sunt periferice care pot imprima pe suport hartie o imagine trimisa de computer sub forma de date, folosind in acst scop fie tusul, fie tonnerul in cazul modelelor de tip laser.

    Scannerul opereaza in sistem invers fata de imprimanta, preluand informatia vizuala de pe un document de hartie sau o fotografie si replicand o imagine digitala a acestuia, imagine care este transmisa computerului unde aceasta poate fi prelucrata in continuare.

Desigur, lista componentelor care pot fi accesorizate unui computer sau laptop este mult mai lunga dar in esenta, acestea sunt cele mai comune, iar cunoasterea lor este suficienta pentru intelegea functionarii unui laptop sau PC desktop.

Sursa foto: Pixabay.com