Linux – introducere in tainele unui sistem de operare sigur, eficient si complet gratuit
De fiecare data cand deschizi laptopul sau computerul desktop, ai un ecran la dispozitie pe care poti efectua diverse activitati, dintre care cele mai simple ar fi scrisul unui text, privitul unui clip video sau navigarea pe diverse site-uri web. Dar ti-ai pus vreodata intrebarea ce este acel lucru care face ca piesele hardware ale device-ului tau sa poata executa aceste sarcini pentru tine? Cum poate sti procesorul, de exemplu, ca tu i-ai dat o comanda de a rula un film sau de a reda o anumita piesa muzicala, fie stocata, fie online?
Ei bine, raspunsul este chiar intuitiv. Sistemul de operare sau, asa cum mai este el denumit, „kernel” (din limba engleza, in traducere, „nucleu”) este cel care face ca totul sa se intample pe ecranul device-ului tau. De fapt, folosesti un asemenea OS (Operating System) chiar in timp ce citesti acest articol.
Este aproape sigur ca ai auzit de Windows – unul din cele mai populare sisteme de operare, sau de MacOS de la Apple si probabil ca stii cate ceva si despre Linux si avantajele pe care le-ar avea fata de cele enumerate.
In acest articol vei afla cateva informatii de baza despre Linux si unele diferente dintre acesta si Windows.
Cuprins
1. Sistemul de operare Linux. Ce este si cum a aparut?
Linux este un sistem de operare (SO) sau nucleu (kernel) care a aparut pentru prima data in mintea lui Linus Torvalds, un inginer software de origine finalndeza. Totul a inceput pe cand era student si era obisnuit sa lucreze cu UNIX, un alt OS, despre care el credea ca are nevoie de mai multe imbunatatiri.
Desi a incercat sa faca un set de sugestii catre firma proprietara a sistemului UNIX, acestea au fost respinse de tehnicienii de acolo si, astfel, lui Linus i-a venit ideea de a crea si lansa un OS nou, care sa fie extrem de flexibil si receptiv la modificari si upgrade-uri propuse chiar de cei care il vor folosi.
Astfel, in 1991 Linus Torvalds a dezvoltat un kernel nou, pe care l-a denumit Linux – evident, denumirea programului imprumutand prenumele creatorului sau. Ulterior, cu trecerea timpului, a colaborat si cu alti programatori, precum cei de la MIT, si a dezvoltat si aplicatii dedicate noului sistem de operare, reusind, astfel, sa-l lanseze in anul 1991.
La baza sistemului de operare sta amalgamarea intre nucleul dezvoltat de Linus Torvalds si setul de aplicatii open source GNU. Datorita acestei unificari, sistemul rezultat mai este denumit si GNU/Linux.
Versiunile primare de Linux nu erau deloc prietenoase cu utilizatorii obisnuiti, deoarece erau folosite mai ales de programatori, iar creatorul sau nu s-a gandit niciodata sa faca programul comercial si sa vanda licente, spre deosebire de Windows, care a devenit faimos in scurt timp de la lansare.
Totusi, aspectele gratuite, open-source, ale sistemului de operare Linux l-au transformat, in timp, intr-un program mult mai robust decat Windows-ul.
Nucleul programului Linux a fost dezvoltat si lansat de la inceput sub licenta GPL, ceea ce inseamna ca sursa sau codul de baza trebuie sa ramana mereu disponibil gratuit oricui l-ar dori. Totusi, de-a lungul anilor, diverse companii au livrat pachete ale acestui OS incluzand si soft privat, solicitand si unele onorarii pentru folosirea si asigurarea suportului ulterior. Pentru segmentul consumatorilor casnici, uzuali, insa, majoritatea, daca nu chiar toate versiunile de Linux, sunt gratuite.
Diferenta dintre Linux si Windows este ca, in cazul celui din urma, orice programator are posibilitatea de a folosi nucleul pentru a dezvolta si crea propriul sistem de operare. Astfel, de la lansare, cu timpul, au aparut o multime de astfel de OS-uri, care sunt tot mai folosite in intreaga lume.
Linux este astazi unul din cele mai populare si mai des folosite programe nucleu si constituie structura pe care au fost dezvoltate sisteme de operare populare, precum Debian, Knopixx, Ubuntu sau Fedora. Exemplele enumerate sunt doar o mica parte din sutele sau poate chiar miile de programe cu acelasi kernel si care ofera utilizatorilor o varietate aproape infinita de functionalitati.
2. Care este diferenta intre Linux si Windows? Avantajele unui sistem de operare complet gratuit
Poate ti se va parea greu de crezut, dar este bine sa stii ca Linux are deja extrem de multe intrebuintari. Este sistemul de operare predominant in majoritatea device-urilor, cu exceptia sistemelor desktop pentru consumatori, unde Windows-ul detine prima pozitie.
Totusi, chiar si telefonul tau pe Android este, de fapt, un terminal cu Linux. Routerul de Internet de acasa, televizorul smart, frigiderul inteligent si multe altele sunt operate cu ajutorul acestui sistem de operare.
De asemenea, Linux este prima alegere pentru supercomputerele folosite in cercetare, este folosit uzual in lumea digitala, pentru web-development si productia de filme 3D, constituie fundamentul Internetului si a celor mai multe centre de date din lume. Datorita flexibilitatii sale superioare si a caracteristicilor care il fac sa accepte o varietate de extensii si adaugiri, precum si datorita costurilor scazute, este folosit de o mare parte din firmele si corporatiile mondiale.
Desigur ca, pentru un utilizator mediu sau pentru cei care folosesc computerul mai mult pentru joaca pe PC, Linux poate fi un program usor neatractiv, spre deosebire de Windows desi, in ultima vreme, noi extensii si imbunatatiri au facut ca multe din jocurile existente pe piata sa poata fi rulate fara probleme si pe terminale cu acest sistem de operare.
Utilizatorii care nu au avut nicio experienta in Linux, il evita, de obicei, considerandu-l, in mod fals, drept un sistem de operare foarte complicat de utilizat, dar, in mod real, in ultimii ani, sistemele de operare bazate pe acest soft au devenit mult mai usor de folosit decat omologul Windows. In orice caz, daca te temi sa instalezi singur Linux pe laptopul sau calculatorul tau desktop, poti apela cu incredere la un centru de reparatii (service) pentru laptop si PC, unde profesionistii iti vor instala programul dorit, impreuna cu driverele necesare unei functionari adecvate.
Pentru utilizatorii care sunt preocupati de securitatea datelor, Linux este o adevarata solutie la toate temerile lor. Odata instalat pe un desktop sau laptop, nu mai ai nevoie de un program antivirus, asa cum, de regula, trebuie sa ai pe un Windows. Singura ta grija va fi ca, din cand in cand, sa cureti laptopul de praf pentru a pastra echipamentul hardware in buna stare de functionare.
Linux este un sistem de operare extrem de sigur. Mai mult, exista o intreaga comunitate de programatori care cauta constant noi metode de a-i imbunatati abilitatile in domeniul sigurantei fata de programe de tip malware sau virusi informatici. Asadar, la fiecare upgrade, versiunea programului va deveni si mai stabila si va contine protectie suplimentara.
De aceea, Linux este sistemul de operare preferat pentru servere, mai ales datorita stabilitatii sale, spre deosebire de Windows. Marile corporatii, precum Amazon, Facebook si Google, folosesc programul dezvoltat initial de Linus Torvalds pentru operarea centrelor de date proprii.
Este bine de stiut ca un terminal informatic cu Linux instalat ca sistem de operare poate rula ani la rand neintrerupt, fara a avea nevoie sa fie inchis si restartat, cum se mai intampla in cazul Windows-ului. Devine logic, astfel, de ce serverele prefera mai ales acest OS in detrimentul altora.
Nu in ultimul rand, varietatea Linux fata de Windows este incomparabila. Exista, practic, mii de sisteme de operare sigure si eficiente bazate pe acest program si toate sunt gratuite, un argument forte, mai ales pentru unele firme cu zeci sau sute de terminale.
3. Alte informatii despre Linux. Distributii si versiuni
O distributie Linux este, de fapt, un set de date continand un nucleu (kernel), una sau mai multe medii desktop si o suita de aplicatii. De fapt, acestea alcatuiesc produsul pe care il utilizezi in mod direct.
Ceea ce foloseste un utilizator pe un computer este, in fapt, o distributie, care, la baza, este „motorizata” de un kernel Linux.
Distributiile Linux sunt dezvoltate si mentinute de companii sau de persoane fizice, voluntari, programatori entuziasti, membri ai unei comunitati de utilizatori. Marile firme dezvoltatoare vand aceste programe impreuna cu contracte pe termen lung privind intretinerea sistemelor si furnizarea de update-uri regulate. Dar, pentru acasa, cele mai multe din ele pot fi utilizate complet gratuit.
Cea mai populara distributie Linux pentru utilizatorii casnici este Ubuntu, creata de Canonical Group, o firma cu sediul in Marea Britanie. Aceasta ofera programul gratuit, ceea ce inseamna ca, practic, il poti downloada si instala de pe site-ul lor.
O alta distributie populara este Linux Mint, care, in esenta, este rezultatul unui efort colectiv al unei comunitati de programatori. Este partial bazata pe Ubuntu si este disponibila gratuit. De asemenea, exista si openSUSE, un produs al companiei Novell, care se mai ocupa si cu dezvoltarea de versiuni de OS pentru afaceri si marile centre de date. O alta varianta este Fedora, produsa de RedHat, cea mai mare firma producatoare de soft Linux din lume.
Cele de mai sus sunt doar cateva din distributiile de Linux si, poate, cele mai cunoscute. In realitate, sunt cu mult mai multe versiuni din care poti alege si testa.
Dar care este diferenta intre diversele distributii Linux?
Luand in considerarea doar distributiile mentionate mai sus in articol, fiecare din ele este compusa din trei componente de baza:
- Ubuntu este compus din: nucleul (kernel) Linux, mediul desktop Unity, suita de aplicatii;
- Linux Mint este compus din: nucleul (kernel) Linux, mediul desktop Cinnamon, suita de aplicatii;
- Fedora este compus din: nucleul (kernel) Linux, mediul desktop Gnome, suita de aplicatii;
- Ubuntu este compus din: nucleul (kernel) Linux, mediul desktop KDE, suita de aplicatii.
Deja se poate observa un pattern si singura mare diferenta intre distributii este tipul de mediu desktop pe care il folosesc (si care nu poate fi comun cu alte programe) si, bineinteles, aplicatiile, care pot fi diferite de la o versiune la alta.
In continuare, iata cateva date despre fiecare din componentele unei distributii Linux:
Kernelul (nucleul)
Fiecare distributie Linux foloseste propriul kernel, chiar daca este usor modificat. Versiunea nucleului de baza mai este cunoscuta si sub denumirea de „linie principala” si este disponibila pe site-ul www.kernel.org, iar modificarile sunt supervizate de profesionisti, din care marea majoritate sunt angajati ai companiilor mari, dezvoltatoare de soft Linux. Desigur ca si fondatorul programului initial, Linus Torvalds, are un drept de veto in aprobarea oricarei adaugiri sau imbunatatiri.
De notat ca diversele versiuni ale kernel-ului folosite de diverse distributii nu sunt, de regula, compatibile intre ele.
Interfata grafica sau mediul desktop
Asa cum ai vazut in randurile de mai sus, fiecare distributie are un mediu desktop diferit, adica o interfata grafica ce ajuta la operarea efectiva a sistemului. Este de remarcat ca programele Linux nu au neaparata nevoie de ele si pot functiona la fel de bine si fara, in caz de nevoie.
De exemplu, majoritatea serverelor si a distributiilor profesionale pentru diverse firme sunt, de regula, configurate fara interfata desktop, deoarece, pur si simplu, aceasta nu este necesara.
Aplicatiile
Fiecare distributie are o suita proprie de aplicatii. La acestea se mai pot adauga altele noi, ulterior, dupa instalarea sistemului de operare, operatiune care se poate face printr-un sistem centralizat de management, similar celui de la Windows, si care este cunoscut sub denumirea de „manager de pachete” (packet manager).
Packet manager-ul este, de fapt, un fel de Android Play Store, adica un „magazin” de unde poti downloada un software nou si update-uri pentru aplicatiile deja instalate.
Asadar, Linux este un sistem de operare stabil, sigur si eficient, care a evoluat mult de la lansarea lui de catre Linus Torvalds, in 1991. Este o optiune demna de luat in seama nu doar pentru marile companii si pentru firmele de hosting, ci si pentru utilizatorii obisnuiti, mai ales ca, in ultima vreme, chiar si jocurile care rulau anterior doar pe Windows, acum pot fi jucate fara probleme si pe distributii gratuite ale competitorului sau.
Daca adaugi si faptul ca este complet gratuit, Linux devine chiar o optiune foarte interesanta pentru operarea sistemului informatic de acasa si nu numai.
Sursa foto: shutterstock.com