Ecranul laptopului este intunecat: de ce se intampla si care sunt solutiile potrivite?

Ecranul laptopului este intunecat

Spre deosebire de desktop-urile clasice, laptopurile sunt dispozitive electronice in care circuitul electric asigura functionarea intregului sistem, iar piesele principale nu au cate o sursa de alimentare proprie.

Acest lucru este un avantaj semnificativ, deoarece consumul este mult mai mic, iar laptopul poate functiona independent pentru o anumita perioada de timp, un desktop avand mereu nevoie de o sursa de curent externa. De asemenea, se asigura si mobilitatea laptopului, acesta putand fi utilizat aproape oriunde, inclusiv in aer liber, la cafenea ori in masina. Datorita acestui motiv, laptop-urile au devenit mult mai populare si mai apreciate decat desktop-urile clasice.
Cu toate acestea, independenta energetica a laptopurilor poate constitui si un dezavantaj din anumite puncte de vedere. De cele mai multe ori, o defectiune la circuitul electric poate afecta intreaga functionare a dispozitivului.
O problema foarte des intalnita la laptopuri o reprezinta ecranul cu luminozitate slaba. Astfel, atunci cand ecranul laptopului este intunecat, inseamna ca pot exista mai multe probleme care au solutii specifice.
Chiar daca cel mai recomandat lucru este apelarea la o firma de depanare, exista si cateva solutii care pot fi aplicate direct de catre utilizator si care pot rezolva problema pana la interventia unui specialist.

 

1. Ecranul laptopului este intunecat: de ce?

Exista mai multe motive care determina un ecran intunecat la laptop. De obicei, acesta este un semn ca exista o defectiune care, daca nu este rezolvata in timp util, poate duce la incapacitatea de functionare a dispozitivului. Astfel, este esential sa se afle cauza exacta pentru a aplica o solutie potrivita.

ecran de laptop intunecat

1.1. Probleme cu placa video

Pentru o functionare buna, display-ul laptopului trebuie sa fie sustinut de o placa video corespunzatoare. Chiar daca placa este o piesa hardware, corespondenta dintre aceasta si ecran se face printr-un program, deci o piesa software. Astfel, daca apar probleme la nivelul placii fizice sau la software-ul instalat, ecranul nu functioneaza corespunzator si se manifesta printr-o luminozitate slaba sau o intunecare completa.

1.2. Supraincalzirea sistemului

Atunci cand laptopul este suprasolicitat, sistemul se incalzeste foarte tare, iar cooler-ul nu mai poate face fata. Prin urmare, laptop-ul cauta metode de reducere a consumului de energie. O metoda accesibila este reducerea luminozitatii ecranului, chiar si atunci cand aceasta este setata la nivel maxim. In plus, se poate auzi cum cooler-ul ruleaza la viteza maxima.

1.3 Software-ul cedeaza

La fel ca in cazul componentei hardware, si cea software poate lucra pentru un timp limitat. Acest lucru vine ca urmare a faptului ca laptopul poate fi nevoit sa indeplineasca sarcini din ce in ce mai solicitante si software-ul nu il poate sprijini. In astfel de cazuri, ecranul se poate intuneca, mai ales daca problema vine de la software-ul placii video.

ecran intunecat la laptop

2. Ecranul intunecat la laptop: cum se poate rezolva?

Pentru a rezolva problema care sta la baza ecranului intunecat, este necesara aplicarea solutiei corespunzatoare. In acest fel, se poate asigura functionarea in parametri normali si de lunga durata, evitand defectiuni permanente, care pot duce la imposibilitatea de a mai utiliza laptopul. Solutiile sunt specifice problemelor manifestate.

ecran intunecat la laptop

2.1. Reinstalarea software-ului

Atunci cand problemele sunt la software, solutia este simpla si consta in reinstalarea acestuia. Poate fi reinstalat intregul sistem de operare, in cazul in care acesta este cel care nu mai face fata sau nu este updatat, ori se poate reinstala doar software-ul care asigura functionarea placii video.

2.2. Schimbarea placii video

Aceasta este o solutie care implica atat componenta hardware, cat si pe cea software. Astfel, daca placa video nu mai functioneaza, aceasta trebuie sa fie schimbata, dar este necesara si reinstalarea unui software corespunzator noii placi, deoarece aceste programe nu se potrivesc tuturor dispozitivelor.

2.3. Schimbarea sistemului de alimentare

Ecranul are tendinta de a se intuneca atunci cand sunt probleme la sistemul de alimentare, pentru a consuma cat mai putina energie. De aceea, atunci cand laptopul se incarca prea incet pentru cat consuma, este necesara schimbarea incarcatorului, pentru a asigura necesarul de energie.

Prin urmare, atunci cand ecranul laptopului este intunecat, trebuie sa fie stabilita cauza si sa fie aplicata solutia potrivita. In cazul in care aceasta problema persista, nu ezita sa apelezi la specialisti pentru ajutor!

Sursa foto: Envato.com.

0721.540.658