Laptopul merge greu – Cauze, remedii si metode de intretinere pentru o functionare optima

lapotpul merge greu?

     Cu siguranta iti amintesti acel moment cand ai venit acasa cu noul tau laptop, ai instalat sistemul de operare si aplicatiile pe care le folosesti de obicei si ai fost extrem de multumit de performanta dispozitivului si de cat de repede se misca. Pornea rapid, in doar cateva secunde, programele se deschideau la primul click, iar navigarea pe internet era o experienta placuta, in timpul careia nu te confruntai cu blocaje.

In plina era digitala, oamenii nu mai sunt dispusi sa foloseasca laptopuri a caror procesare este greoaie. Generatia tanara, cel putin, a uitat sau nici nu a experimentat folosirea computerelor vechi, de tip desktop, in care orice aplicatie se incarca greu, iar Windows dadea frecvent erori – ecrane “inghetate” sau albastre.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, timpul de asteptare/de lucru in acest context a devenit un factor esential, asadar asteptarile oamenilor sunt cu totul altele in prezent fata de ceea ce se intampla cu ani in urma. Cu toate acestea, se poate intampla ca performanta laptopului sa scada. Mai mult, sunt cazuri in care acesta merge greu sau chiar se blocheaza, iar motivele pentru astfel de probleme sunt multiple. Afla, in continuare, care sunt acestea si cum poti remedia lucrurile.

Cuprins

1.De ce merge greu laptopul? Cauzele unei perfomante scazute?
2.De ce laptopul merge greu pe internet?
3.Cum poti repara un laptop care merge greu si se blocheaza?

1. De ce merge greu laptopul? Cauzele unei perfomante scazute

Fie ca se intampla gradual, fie deodata, laptopul poate incepe sa mearga greu, lucru care este frustrant, mai ales daca folosesti dispozitivul si pentru task-urile de la job. Aceasta problema tehnica nu tine de tine sau de mentenanta necorespunzatoare a device-ului, ci de mai multi factori pe care este bine sa ii ai in vedere.

Nu are suficienta memorie

Cantitatea de memorie pe care o are un laptop este esentiala in ceea ce priveste rapiditatea cu care acesta va rula diverse programe. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat mai mult va creste si viteza sa de operare. Daca nu ai suficiente cunostinte in domeniu, poti apela la specialistii unui service, care vor rezolva imediat problema.

Laptopul poate fi infectat cu un virus

Ori de cate ori laptopul merge foarte incet, ai putea sa iei in calcul posibilitatea ca acesta sa fi fost infectat cu un program malware sau cu un virus informatic. Acestea sunt special create pentru a afecta functionarea si operarea dispozitivului tau, incetinindu-i practic rularea.

Modelul este prea vechi

Daca au trecut cativa ani de cand ti-ai cumparat laptopul, exista sanse foarte mari ca dispozitivul, oricat de bine intretinut ar fi, sa mearga foarte greu din diverse motive. De altfel, este cunoscuta politica gigantilor tehnologici, care au recunoscut ca incetinesc intentionat soft-urile device-urilor mai vechi, pentru a “forta” consumatorii sa cumpere modelele noi.

Chiar daca nu ar face asta, noile programe informatice, care apar an de an, nu ruleaza la fel de bine pe dispozitive vechi, de aceea ar fi util sa-i faci un upgrade laptopului tau, daca acesta nu mai funcioneaza corespunzator.

2. De ce laptopul merge greu pe internet?

Chiar daca-ti folosesti laptopul pentru munca sau doar pentru jocuri, conexiunea la internet este cruciala in ambele situatii. Exista cazuri in care vei observa ca, din aceasta cauza, device-ul merge greu, accesarea site-urile devine greoaie, iar paginile web se incarca cu dificultate.

Daca te confrunti cu aceasta problema, vezi cate tab-uri ale browser-ului de internet sunt deschise concomitent, inchide-le pe cele pe care nu le mai folosesti si, astfel, lucrurile ar trebui sa se rezolve. Daca situatia nu se schimba, inseamna ca defectiunea este alta.

Acelasi lucru se poate intampla si in cazul browser-elor cu multe extensii instalate, care le pot reduce acestora performanta fara sa-ti dai seama.

3. Cum poti repara un laptop care merge greu si se blochează?

Pana sa iei hotararea de a schimba laptopul care merge greu, ar trebui sa incerci sa remediezi situatia, pentru ca sunt cateva lucruri pe care le poti face si tu.

Restarteaza laptopul

In cazul in care laptopul s-a blocat, inchiderea si redeschiderea lui ii pot da un refresh. Mai mult, restartarea dispozitivului ii poate optimiza viteza de procesare.

Verifica update-urile programelor

Daca nu faci regulat update de software, performanta laptopului tau poate scadea considerabil. Windows, in mod special, are astfel de actualizari, iar procesul poate dura cateva minute bune, dar acestea sunt esentiale pentru functionarea optima a device-ului tau. Iata de ce ar trebui sa tii cont de toate aceste aspecte:

Sterge programele si fisierele vechi

Daca folosesti un laptop de cativa ani, cu siguranta ai o gramada de programe instalate, pe care nu le mai accesezi. In acest caz, este indicat sa stergi toate aplicatiile care nu iti mai sunt de folos, pentru a nu incarca inutil memoria. Astfel, vei avea mai mult spatiu pe hard disk, iar performanta gadget-ului va spori.

Scaneaza laptopul cu un program antivirus

Virusii si programele malware incetinesc viteza oricarui laptop. Daca suspectezi ca esti victima unui astfel de “atac” nedorit, ruleaza un antivirus pentru a detecta si izola tot ce este suspect. Daca detii un laptop cu sistem de operare Windows 10, trebuie sa stii ca acesta este deja prevazut cu un antivirus propriu.

Suplimenteaza memoria RAM si schimba hardul cu un ssd

Este incredibil cat de repede apar aplicatii noi, care, insa, iti ocupa mai mult spatiu pe hard. Daca laptopul tau a fost cumparat cu cativa ani in urma, exista sanse ca el sa aiba o memorie RAM prea mica pentru cerintele actuale. Tot ce trebuie sa faci in acest caz este sa-i dublezi capacitatea. Daca nu te descurci, poti merge la un service, unde specialistii in domeniu vor rezolva imediat problema.

Alta solutie ar fi sa schimbi hardul. Hard disk-ul este componenta pe care sunt stocate toate datele de pe laptopul tau. In acest sens, poti alege un SSD (solid state drive), care este mult mai rapid decat vechiul HDD (hard disk drive).

In concluzie, un laptop care merge greu poate fi readus la viata daca tii cont de recomandarile de mai sus. Totusi, daca device-ul tau are o vechime considerabila, poate ar fi cazul sa te gandesti la unul nou, modern, pentru a te bucura de o experienta excelenta de utilizare.

Sursa foto: shutterstock.com

0721.540.658