Black screen laptop – Ce inseamna si care sunt motivele?

Black screen laptop – Ce inseamna si care sunt motivele?

Black screen laptop - Ce inseamna si care sunt motivele

O simpla eroare de software poate duce la functionarea defectuasa a display-ului. Exista situatii care pot fi remediate cu usurinta si exista motive pentru care este necesar sa apelezi la un service specializat pentru laptopuri, pentru a nu risca defectiuni permanente.

De exemplu, daca laptopul porneste si ecranul devine negru dupa ce te loghezi, este posibil sa existe o problema cu sistemul de operare. In continuare vei afla care sunt principalele motive pentru care un laptop afiseaza ecranul negru.

1. Black screen laptop – Ce inseamna?

Display-ul negru este afisat de unele sisteme de operare dupa ce a aparut o eroare de sistem. Dar ce cauzeaza “black screen of death”?

1 Black screen laptop - Ce inseamna  1 Black screen laptop - Ce inseamna 2

Black screen of Death, in traducere ecranul negru al mortii, reprezinta una dintre problemele din lumea Windows. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptopul nu afiseaza un mesaj de eroare. Mai exact, ecranul pur si simplu se innegreste si laptopul se blocheaza, afisand doar cursorul mouse-ului pe ecran si nimic altceva.

Mai mult de atat, aceasta problema ar putea cauza o serie de alte dificultati, deoarece nu functioneaza nicio comanda.


2. Black screen of death laptop – Probleme cu sistemul de operare sau driverele

O multime de factori pot declansa probleme cu display-ul laptopurilor si, de asemenea, cu monitoarele pentru desktopuri, pe care sunt instalate sisteme de operare.

 • Actualizare Windows neterminata
 • De cele mai multe ori, erorile se pot datora problemelor de configurare a sistemului de operare Windows. Configurarea poate fi inca in desfasurare, dar ruleaza prea lent.

  2 Black screen of death laptop - Probleme cu sistemul de operare sau driverele

  Una dintre principalele cauze ale ecranului negru este reprezentata de o anumita actualizare de securitate a sistemului de operare. In aceasta situatie, initial nu apare ecranul negru ci se afiseaza ecranul de conectare/ logare. Mouse-ul este receptiv, insa sunt vizibile doar cateva pictograme. Cu toate acestea, dupa ce introduci parola si te autentifici, sistemul incepe sa se blocheze si vei vedea doar un ecran negru.

  Daca in timpul actualizarii laptopul reporneste de mai multe ori, contacteaza un service de reparatii laptopuri pentru a beneficia de o diagnosticare completa. De asemenea, daca realizezi o oprire fortata a laptopului, acest proces repetat s-ar putea transforma intr-o alta problema.

 • Instalare incompleta a Windows 10
 • Erorile se pot intampla indiferent daca sistemul se actualizeaza de la o versiune anterioara la cea mai recenta versiune sau chiar si pe un hard disk formatat.

  Reporneste laptopul pentru a vedea daca este o problema temporara si se rezolva cu doar cu o repornire. Daca problema persista, trebuie sters si formatat hard disk-ul si apoi reinstalat sistemul Windows.

  Sistemul de operare, driverele invechite sau corupte pot conduce la intunecarea display-ului, insa exista si probleme care pot fi de natura hardware.
  Eroare de afisaj sau conexiuni de cablu defecte
  Dupa o lunga perioada in care sunt utilizate, laptopurile se pot defecta. Atunci cand display-ul nu functioneaza corespunzator, este posibil ca una dintre componentele cheie ale laptopului sa isi fi depasit ciclul de viata.

  Marea majoritate a laptopurilor au placa video integrata pe placa de baza. Daca ai observat o rezolutie video slaba in timpul unui joc sau chiar si atunci cand navighezi pe site-uri de streaming, s-ar putea sa ai nevoie sa repari placa video.

  De asemenea, intreruperea brusca a energiei sau fluctuatia acesteia pot afecta calculatorul si pot face ca laptopul sa se blocheze si imaginea sa fie neclara. S-ar putea sa fie doar un cablu defect sau deconectat, dar trebuie luat in considerare si invertorul display-ului sau chiar lampa acestuia.

 • Supraincalzire
 • Pe masura ce componentele din interiorul laptopului functioneaza, acestea genereaza caldura. Laptopul trebuie sa fie ventilat corespunzator pentru ca poate provoca blocarea, topirea si deteriorarea componentelor.

  Exista ventilatoare mici din plastic instalate pe toate laptopurile pentru a ajuta la aerisirea caldurii, insa acestea trebuie verificate si curatate pentru a evita supraincalzirea. De asemenea, curatarea laptopului in interior si inlocurirea pastei termoconductoare de pe procesor te poate scapa de problema.

  In concluzie, daca ecranul laptopului este intunecat sau nu afiseaza nicio imagine, exista mai multe cauze care stau la baza acestei probleme. Problemele pot fi de natura software dar poate fi si o eroare de hardware.

Sursa Foto: Pexels.com, Shutterstock.com