Formatarea HDD – primul pas catre instalarea programelor de operare si a altor aplicatii

Formatare HDD

Daca vrei sa fii sigur ca ai sters toate datele si informatiile sensibile inainte de a da altcuiva laptopul sau inainte de a le vinde, procesul de formatare a hard disk-ului este unul indispensabil.

Formatarea hard disk-ului este modul cel mai sigur de a sterge complet toate datele de pe el, aducandu-l intr-o stare initiala, asa cum era din fabrica. Operatiunea este un pas esential si atunci cand vrei sa instalezi pe curat o noua versiune a sistemului de operare (Windows, Linux sau MacOS) sau pur si simplu sa schimbi programul.

De asemenea, daca laptopul sau computerul iti face unele probleme, formatarea hardului este una din metodele prin care poti scapa de acestea, cu exceptia cazului cand nu este vorba de defectiuni fizice.

In cele ce urmeaza vei afla cateva date esentiale despre formatarea unui hard disk.

1. Se poate realiza formatarea hard disk-ului fara Windows?

Formatarea hard disk-ului poate dura destul de mult timp. In cazul unui SSD (Solid State Disk), care nu se bazeaza pe tehnologie cu discuri si platane, durata este mult mai scurta. In ambele cazuri, operatiunea este o optiune buna atunci cand ai cumparat un device nou de la magazin sau de la altcineva ori in cazul in care cel pe care il ai a fost infectat cu malware sau are alte probleme de software.

Formatarea hardului este o operatiune esentiala inainte de instalarea unui sistem de operare cum este Windows.

Se poate face formatarea hard din BIOS?

Daca ai un computer sau un laptop nou, cumparat fara nici un sistem de operare preinstalat, iti vei pune, poate, intrebarea daca poti efectua operatiunea de formatare hard disk din BIOS direct. Raspunsul este negativ.

Formatarea unui hard nu se poate face din setarile BIOS. Acest program este parte integranta a laptopului sau computerului si este construit pentru a fi la dispozitia procesoarelor, fiind situat pe o memorie de tip ROM (Read Only Memory). Acest soft are doar rolul de a verifica daca toate componentele sunt instalate si acestea raspund la comenzi atunci cand pornesti device-ul.

De asemenea, foarte important, BIOS-ul mai are si sarcina de a incarca sistemul de operare de pe HDD sau SDD in memoria ROM. Cu alte cuvinte, este doar un declansator al bootarii Windows-ului, Linuxului sau MacOS-ului si numai daca ai un astfel de sistem de operare vei putea efectua formatarea hard disk-ului unui computer.

Atunci care sunt metodele de a formata, totusi, un hard disk intren sau extern?

2. Modalitatile de formatare a unui hard disk

Asa cum se poate instala o versiune de Windows pe un HDD sau pe un SSD nou cu ajutorul unui dispozitiv media (stick USB sau DVD), tot astfel se poate efectua si operatiunea de formatare si de partitionare.

Pentru a formata un HDD de pe stick este necesara instalarea pe acesta a versiunii actuale din Windows Media Creation. Operatiunea se poate realiza de pe un alt computer la fel ca in cazul in care apelezi la varianta DVD.

Pasul urmator este sa introduci USB-ul sau DVD-ul astfel creat in laptop sau computer si vei avea astfel posibilitatea de a formata si de a crea partitii noi pe HDD sau SSD. Bineinteles, daca operatiunea ti se pare prea dificila sau nu ai experienta in domeniu este recomandat sa mergi cu device-ul la un centru de reparatii (service) laptopuri unde un profesionist iti va efectua toate operatiunile necesare si chiar instala cea mai recenta versiune a unui sistem de operare preferat.

Formatarea unui hard disk extern este mult mai simpla, putand fi realizata dupa ce ai un laptop deja functional cu sistemul de operare instalat. Pur si simplu il conectezi la device-ul tau si apoi selectezi din meniul corespunzator optiunea necesara.

Efectul operatiei de formatare a unui hard disk sau doar a unei partitii a acestuia este stergerea tuturor datelor de pe acest device (sau numai de pe o parte a lui) si revenirea la setarile din fabrica.

Totusi, aceasta nu este o garantie ca tot ceea ce stergi a fost chiar definitiv distrus, deoarece exista metode prin care se pot recupera datele HDD, chiar si fisierele formatate. Daca vrei sa fii sigur ca nimeni nu va mai avea acces la informatiile initiale, ar trebui sa apelezi la programe speciale care pot furniza optiunea de Wipe Partition, cea care foloseste diverse metode pentru suprascriere peste sectoare, asigurandu-se, astfel, ca nimic nu mai poate fi recuperat ulterior.

Asadar, formatarea unui hard nou sau a celui pe care-l ai de ceva timp nu este o operatiune foarte complicata, daca respecti anumiti pasi. Totusi, in cazul in care nu vrei sa-ti bati capul cu asta, exista mereu servicii profesionale care iti stau la dispozitie!

Sursa foto: Shutterstock.com

0721.540.658