De ce se incalzeste laptopul? Simptome, cauze si solutii

de ce se incalzeste laptopul?

Laptopul este un dispozitiv pe care, cu siguranta, il folosesti foarte des. Acesta este util pentru desfasurarea multor activitati personale si profesionale – de aceea, orice defect aparut iti poate influenta capacitatea de a duce la bun sfarsit toate sarcinile pe care le ai de indeplinit. Daca laptopul tau se incalzeste prea tare, este important sa observi toate manifestarile sale si sa te documentezi atat cu privire la cauzele posibile, cat si in ceea ce priveste solutiile existente.

1. De ce se incalzeste laptopul? Simptome si cauze

Cu siguranta folosesti laptopul in mod frecvent – insa, te-ai gandit vreodata la felul in care il utilizezi? Sunt o serie de detalii care pot afecta functionarea lui, asadar, trebuie sa iei in considerare anumite aspecte care pot prelungi durata de viata a dispozitivului tau. Supraincalzirea este un fenomen care poate aparea din mai multe motive. Aceasta se manifesta specific si este usor de identificat. Iata cateva simptome pe care le poti observa in orice moment:

  • Laptopul functioneaza greoi, iar programele se blocheaza;
  • Se restarteaza sau se inchide brusc, fara niciun avertisment;
  • Carcasa se incalzeste puternic, devenind fierbinte;
  • Se aude un zgomot ciudat, care provine din zona ventilatorului.

Acestea sunt manifestari des intalnite, ce se pot instala brusc, atunci cand lucrezi sau te joci. Cauzele pot fi multiple – uneori, insa, astfel de defectiuni pot sugera probleme ale unor componente, dar, in cele mai multe situatii, motivul este prezenta prafului.

Acesta patrunde foarte usor in interiorul laptopului si poate avea un efect negativ asupra pieselor sale. In general, ventilatorul este afectat si, astfel, laptopul se poate incinge sau infierbanta.

Pentru a evita un astfel de moment, este esential sa-ti protejezi aparatul, pe cat posibil, de particulele de praf. Specialistii recomanda folosirea laptopului pe o suprafata dura (precum o masa sau un birou), care sa nu expuna gaurile de ventilare la diverse materiale textile (precum haine, paturi, canapele, plapume sau alte suprafete care pot contine impuritati).

Chiar daca te simti mai comod atunci cand lucrezi stand in pat sau in fotoliu, cu laptopul pe picioare, aceasta practica poate contribui major la defectarea dispozitivului. Asadar, daca nu ai la dispozitie un birou, te poti orienta catre o masa mica, special creata pentru acest scop, pe care o poti plia si depozita cu usurinta, de fiecare data, dupa ce o folosesti.

De asemenea, poti achizitiona un cooling pad, care are rolul de a raci dispozitivul pe durata folosirii lui, pastrand o temperatura optima la nivelul intregii suprafete. Acesta este creat special pentru astfel de situatii si este extrem de folositor, mai ales in cazul in care lucrezi pe laptop in mod constant.

2. Ce sa faci atunci cand se incalzeste laptopul foarte tare? Sfaturi de urmat

Daca ai remarcat ca laptopul tau se supraincalzeste, este bine sa iei in calcul toate cauzele posibile. Insa, pentru a gestiona situatia rapid si eficient, poti face mai multe lucruri pentru a rezolva aceasta problema:

  • Opreste-l, lasa-l sa se raceasca si apoi reporneste-l – dupa ce ai facut asta, fii atent daca se incalzeste din nou;
  • Muta dispozitivul pe o alta suprafata, cat mai dura, plana si ferita de praf;
  • Amplaseaza-l intr-o pozitie inclinata, mentinand partea posterioara in aer;
  • Foloseste un antivirus, pentru a putea identifica potentialii virusi din sistem (de tip malware, spyware sau junkware) – uneori, acestia pot provoca o incalzire temporara si pot afecta crio capacitatea aparatului;
  • Poti testa anumite aplicatii speciale, ce iti pot oferi informatii utile despre nivelul de incalzire a laptopului tau;
  • Daca problema persista, apeleaza la un service autorizat, care te poate ajuta sa indepartezi eventualele impuritati din interior;
  • Curata laptopul in mod regulat, optand pentru servicii de curatare profesionale, la un interval de aproximativ 6 luni.

de ce se incalzeste laptopul 2

In concluzie, sunt multe situatii in care laptopul se poate incalzi excesiv, insa este important sa iei in calcul fiecare mic semnal de acest gen, pentru a putea preveni alte probleme ulterioare. Chiar daca il utilizezi in conditii de siguranta, este recomandat sa il cureti frecvent, cu scopul de a elimina toate riscurile posibile.

Sursa foto: Pixabay.com

0721.540.658