Reguli pe care trebuie sa le respecti, pentru a te asigura ca bateria laptopului tau rezista.

Reguli pe care trebuie sa le respecti, pentru a te asigura ca bateria laptopului tau rezista.

Despre bateria laptopului

Toti utilizatorii de laptop stiu ca bateria este primul element din acesta care tinde sa isi piarda, incet incet din proprietati si din durata de viata. In general, bateriile montate pe laptopuri sunt Li-Ion si desi, in teorie, ar trebui sa functioneze la nesfarsit, practica este mult diferita si stabileste o durata de viata mai mare sau mai mica, in functie de modul in care este folosita, de conditiile de mediu, de ciclul de incarcare si de temperatura pe care o are.

Tinand cont de acesti factori, majoritatea producatorilor estimeaza o durata de viata a bateriei intre 300 si 500 de cicluri de descarcare, la o capacitate maxima. Odata ce timpul de utilizare al bateriei scade, acesta nu mai poate fi refacut, nici macar la un service pentru laptop, singura solutie fiind aceea de a fi inlocuita.

Pentru a prelungi cat mai mult functionarea la cel mai inalt nivel a bateriei tale, trebuie sa respecti anumite criterii:

  • Evita descarcarea completa a bateriei. Este indicat sa eviti descarcarea completa si sa o incarci cat mai mult intre perioadele in care o utilizezi;
  • Evita sa incarci bateria cu o tensiune mai mare de 4.1 V pe celula. O incarcare la o tensiune prea mare poate sa afecteze serios bateriile Li-Ion;
  • Evita sa o tii tot timpul la incarcat. Mentinerea bateriei incarcata tot timpul poate sa faca mai mult rau, decat bine, deoarece ii confera si o temperatura mai mare, care este distructiva pentru o baterie Li-Ion;
  • Pastreaza bateria intr-un loc racoros. Cand nu o folosesti, este bine sa o tii intr-un loc racoros, fapt ce ii garanteaza o durata de viata mai mare;
  • Evita incarcatoarele wireless. Incearca sa eviti pe cat posibil incarcarea bateriei cu ajutorul unui incarcator wireless. Acesta transmite doar 70-80% din energie catre baterie, restul energiei disipandu-se sub forma de caldura si avand efecte daunatoare pentru baterie.

Evident, fiecare baterie are particularitatile ei. Daca doresti sa afli detalii despre modul in care poti sa iti pastrezi bateria in stare buna cat mai mult timp, cel mai bine este sa faci o vizita pe la un service laptop cu bateria in mana iar cei de aici iti vor da toate detaliile necesare.

Nu ezitati sa ne contactati pentru orice detaliu legat de laptop, sau daca aveti nevoie de un service laptop profesionist.