Pasta termoconductoare: un material de baza pe care NU trebuie sa-l neglijezi daca vrei sa prelungesti viata laptopului tau

Pasta termoconductoare: un material de baza pe care NU trebuie sa-l neglijezi daca vrei sa prelungesti viata laptopului tau

Pasta termoconductoare un material de baza pe care NU trebuie sa-l neglijezi daca vrei sa prelungesti viata laptopului tau

De-a lungul istoriei si pana in prezent, omul s-a straduit sa-si construiasca felurite obiecte care sa-i usureze traiul si sa il ajute sa-si duca mai repede si mai facil sarcinile la bun sfarsit. Relatia dintre om si tehnologie a ajuns intr-un punct atat de inaintat incat se poate afirma cu usurinta ca exista cateva gadget-uri care functioneaza precum niste ,,prelungiri” ale posesorilor acestora.

Aceasta dependenta a indivizilor de laptopurile, telefoanele si tabletele lor nu trebuie vazuta neaparat cu ochi rai. Viteza cu care poate fi rezolvata aproape orice problema in prezent era imposibil de imaginat acum doar cateva decenii.

Trebuie, totusi, admis ca intotdeauna este loc de mai bine si ca multe dintre device-uri au nevoie de un nivel ridicat de ingrijire pentru a functiona o perioada indelungata la capacitate maxima. Laptopurile, din pacate, nu fac, inca, exceptie. Cu siguranta, este doar o chestiune de timp pana vor fi imbunatatite in asa masura incat sa nu mai necesite niciun fel de verificare pe parcursul vietii lor, insa, pana atunci, este important sa controlezi periodic starea calculatorului tau.
Una dintre problemele comune care afecteaza durata de viata a laptopurilor este supraincalzirea. Acest fenomen poate fi cu usurinta prevenit, daca sunt folosite metodele si materialele corespunzatoare. Problema supraincalzirii laptopurilor isi gaseste solutia in pasta termoconductoare, despre care vei afla tot ce trebuie din cele ce urmeaza.

 


1. Informatii de baza despre pasta termoconductoare

Daca laptopul tau incepe sa se incalzeasca neobisnuit de tare atunci cand il folosesti, nu ignora pur si simplu caldura pe care acesta o emana. In situatii de acest fel este de preferat sa consulti un specialist, iar daca vrei sa rezolvi singur problema, ar fi bine sa o faci stapanind notiunile de baza.

1.1.Ce este pasta termoconductoare?

Asa cum sugereaza si denumirea sa, pasta termoconductoare este un compus polimeric similar ca textura cu un adeziv obisnuit, utilizat pentru a facilita transmiterea de caldura dintre un element producator de caldura si unul consumator.

1.2. De ce este importanta schimbarea pastei termoconductoare periodic?

La fel ca multe componente ale laptopului tau, si acest adeziv termoconductor isi pierde din calitate pe masura ce este utilizat. Aerul sau pasta pentru procesor suprauzata nu creeaza punti la fel de puternice intre emitentul de caldura si consumator, efectul fiind acela de diminuare a capacitatii de racire a ventilatorului incorporat in device.

In principiu, pentru ca aceasta pasta sa-si atinga scopul, ea trebuie inlocuita cel tarziu o data la 2 ani.

1.3. Despre aplicarea pastei termoconductoare: ce tehnica sa folosesti si ce sa faci in cazul in care gresesti?

1.3. Despre aplicarea pastei termoconductoare ce tehnica sa folosesti si ce sa faci in cazul in care gresesti

Scopul celui care aplica pasta termica este acela de a acoperi portiunea din centru a procesorului, intrucat aceea este problematica din punctul de vedere al producerii de caldura.

Metoda de aplicare a pastei este relevanta pentru eficienta adezivului in final. Daca nu este folosita cantitatea suficienta de produs, ori daca nu este uniform distribuit, se pot forma bule de aer in interiorul stratului de pasta, fapt care va scadea mult randamentul acesteia.

Se recomanda aplicarea uniforma pe toata suprafata-tinta a pastei. Unii prefera ,,metoda bobului de mazare”, care presupune plasarea unei cantitati de pasta termica pe centrul procesorului, urmand ca aceasta sa se intinda de la sine in timpul imbinarii componentelor laptopului.

Daca ai gresit in procesul aplicarii pastei termice si vrei sa stergi excesul de material, vei avea nevoie de o solutie speciala de curatat laptopul, dar poti folosi si alcool izopropilic sau binecunoscutul alcool sanitar. Indepartarea excesului de material este nespus de importanta, mai ales daca pasta utilizata este una conductoare de curent electric.

2. Care sunt tipurile de pasta termoconductoare si care sunt diferentele dintre acestea?

Pastele termoconductoare pot fi clasificate in functie de diverse criterii, cele mai importante clasificari pentru utilizatorii unui astfel de adeziv tinand de conductibilitatea curentului electric si de materialul predominant in compozitia pastei.

Pasta electroconductoare versus pasta izolatoare electric: pe care sa o peferi si de ce?

Este de preferat sa eviti orice fel de adeziv electroconductor atunci cand reglezi eventualele probleme de racire ale laptopului tau. Acest tip de pasta nu este problematic in sine pentru misiunea in care te angajezi, insa, daca materialul se revarsa pe alte componente interne ale laptopului, acest accident nevinovat poate duce in final la producerea unor scurtcircuite.

Tipuri de pasta termica in functie de materialul de baza din care este alcatuita

In functie de acest criteriu, pastele termice se impart in:

  • paste pe baza de metal;
  • paste pe baza de ceramica;
  • paste pe baza de carbon si diamant;
  • paste pe baza de metal lichid.

Cele mai bune termoconductoare sunt pastele pe baza de metal si metal lichid. Inconvenientul in cazul acestora este proprietatea lor de a fi electroconductoare. Daca esti incepator sau simti ca nu esti suficient de indemanatic, acest tip de pasta pentru procesor este de evitat.

Cel mai adesea, pentru incepatori este recomandata pasta termica pe baza de ceramica. Investitia intr-o curatare a laptopului tau este de luat in considerare, daca doresti ca materialele utilizate sa fie unele mai dificil de aplicat, dar mai calitative.

Padul termic: un inlocuitor de incredere al pastei termice?

Padul termic prezinta unele avantaje in ceea ce priveste usurinta cu care poate fi aplicat, insa, din punctul de vedere al calitatii si al duratei de functionare eficienta, acesta este mult mai putin performant decat pasta termoconductoare. Insa sunt cazuri in care acesta este imperios necesar cum ar fi cand distanta intre racitor si elementul care trebuie racit este mare.

3.Ce tip de pasta termoconductoare este cea mai potrivita pentru laptopul tau?

In cazul in care te-ai hotarat sa incerci sa rezolvi problema acasa, este important sa stii sa alegi pasta termica potrivita. In schimb, daca vrei doar o solutie pe termen scurt, inainte de a merge la un service, internautii iti recomanda o serie de solutii comice dar, in mod surprinzator, eficiente.

3.1. Care este criteriul esential de masurare a calitatii pastei termoconductoare?

Scopul acestui adeziv este conducerea cat mai eficienta a caldurii. Aceasta capacitate a materialelor se masoara in wati/(grade Kelvin x metru). Masura conductivitatii termice poarta, in mod popular, si numele k-value. Cu cat aceasta valoare este mai ridicata, cu atat pasta este mai eficienta.

Valorile maxime atinse de produse aflate pe piata pot depasi 13 unitati ale acestei scari, in cazul pastelor pe baza de metal lichid.

3.2. Alternative ale pastei termoconductoare: ce solutii pe termen scurt poti gasi chiar la tine acasa?

Fun fact: Internautii din lumea intreaga sugereaza utilizarea unor produse de-a dreptul neasteptate ca inlocuitori ai pastei termice. Multi dintre acestia invita publicul sa foloseasca pasta de dinti, banane sau chiar cascaval.

Ideea pare usor prea indrazneata si, in mod evident, este de preferat un produs profesional aplicat de persoana potrivita, insa, daca ai curiozitatea de a afla care este eficienta acestor alternative, poti incerca cu incredere.

3.3. Poti aplica pasta termoconductoare si pe alte elemente componente ale laptopului tau?

Raspunsul este afirmativ. Pasta termica mai poate fi folosita si pentru protejarea de supraincalzire a placii video. Daca esti pasionat de gaming si vrei ca placa video sa nu-ti creeze probleme, asigura-te ca ai aplicat pe aceasta un strat consistent de pasta termoconductoare.

Asadar, fie ca esti un gamer inrait, un angajat constiincios, ori un simplu pasionat de tehnologie, ai grija de sanatatea laptopului tau si evita problemele care sunt usor de prevazut.

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com